Dolardaki sürekli artışı frenlemek için geçtiğimiz yıl 128 milyar dolar satan Türkiye bu kez dost ülkelerden swap yoluyla aldığı dövizi eritmeye başladı. “Dolar neden artmıyor? sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. İbrahim Turhan “Merkez Bankası dışarıdan swaplar yoluyla sağladığı dövizi dolaylı yoldan satıyor. Gerekli destekleri dost ülkelerden sağlanan döviz de satılıyor” dedi. Muhalefet ise geçen yıl satılan 128 milyar dolara ek olarak bu yıl da 75 milyar doların satıldığını belirtiyor.

Dolardaki sürekli artışı frenlemek için geçtiğimiz yıl 128 milyar dolar satan Merkez Bankası bu kez Katar gibi dost ülkelerden swap yoluyla aldığı dövizi eritmeye başladı. Muhalefet dövizi dizginlemek için harcanan paranın 203 milyar doları geçtiğini belirtiyor.

Gelinen durumu değerlendiren Prof. Dr. İbrahim Turhan Merkez Bankası’nın dışarıdan swaplar yoluyla ve dost ülkelerden sağlanan döviz de satmaya başladığını söyledi. Sosyal medya hesabından paylaşımlar yapan Borsa İstanbul eski Yönetim Kurulu Başkanı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turhan, “Döviz finansmanı ile ilgili sorun varsa kur neden artmıyor? Merkez Bankası dışarıdan swaplar yoluyla sağladığı (yabancı ülke merkez bankaları kanalıyla) dövizi dolaylı yoldan satıyor. Gerekli destekleri dost ülkelerden sağlanan döviz de satılıyor” dedi.

Turhan mesajlarının devamında ise şu ifadeleri kullandı:

Eximbank 20 milyar USD civarında tahsilat yaptı ve kredileri daralttı. Bu da satıldı. KKM ile dövizden TL’ye dönen mevduatlar da kurun yatay seyrinde etkili. Yurt içi tasarruf sahibinden ciddi bir döviz talebi kalmadı. İhracatçıdan alınan dövizin net etkisi sıfırdır.

En önemlisi, TL likidite koşulları hayli sıkı. Yılın başından eylül sonuna kadar TL kredi genişlemesi yüzde 55. Oysa üretici fiyatlarındaki artış yüzde 82.5. TL kredilerde reel gerileme var. Türkiye’de parasal genişleme kredi kanalıyla olur. TL kredi olmazsa döviz talebi sınırlı kalır.

Öte yandan Merkez Bankası 2021’de şahlanan doları dizginlemek için rezervlerde bulunan 128 milyar doları arka kapı usulüyle satmıştı. Rezervlerin satışı muhalefetin sert tepkisiyle karşılanırken 2022 yılında da yine aynı yöntemle Merkez Bankası’nın 75 milyar dolar daha sattığı belirtiliyor. Böylece MB’nin geçen yıl ve bu yılın eylül ayına kadar 203 milyar dolar sattığı ifade edildi.

karar.com