Faiz günümüzün vebası gibi ister istemez hayatımızın bir yerinden bulaşıyor insana. Zamanımızda en şuurlu Müslüman dediğimiz kişiler bile gözü kapalı evet dediği bir hastalık haline geldi faiz. Hâlbuki bu konuda kesin emir var. Bakara suresi 286.ayette şöyle buyruluyor; “ Ey iman edenler Faizi kat kat arttırarak yemeyin. Allah’tan sakının ki kurtuluşa eresiniz.”

Ayetler üzerine bir söz söylemek hele ki kesin emir olan ayetler asla kabul edilemez. Ucundan bucağından bir fetva olur mu diye uğraşanlar bilsinler ki kesin emir olan ayetlerin tefsiri de kesindir.

Faiz hayatımızın her yerinde. Bazen bilerek veya bilmeyerek kullanıyoruz. Yediklerimizde, içtiklerimizde, alışverişimizde, konaklamamızda, yolculuklarımızda. Yani anlayacağınız neredeyse her nefes aldığımızda. 

Günümüzde çokça sözü edilen ama İslam âlimleri ve hocaları tarafından kesin dille ifade edilmeyen veya edilemeyen bu faiz bir dünya gerçeği mi gerçekten? Hayatımızda olmazsa olmazlardan mı? Faiz olmasa işler yürümez mi? Her şey alt üst mü olur? O kadar çok soru var ki bu konuda. Sadece şunu sormak istiyorum. İslam dini 1400 yıl önce nasıl geldiyse bu geçen zaman zarfında hükümler yeniden gözden geçirilmeli mi? Yoksa aynen uygulanmaya devam mı edilmeli? Aslında bu konu asla tartışılmaz. Çünkü cevabı nettir. Evet, aynen uygulanmaya devam edilmeli. Zaman değişmiş olabilir ama dini yaşam şartları değişmedi. Zaman değişse de insanların görev ve uyması gereken emirler yani kulluğu değişmiyor. Yaşantılar aynı. Ne kadar teknoloji ilerlese de bu emirlerle bir ilgisi yok. Teknoloji farklı bir şey, dini emirler farklı bir şey.

 Hicr suresi 9. ayette şöyle buyruluyor ; “Kur’an-ı biz indirdik onu koruyacak olan yine bizleriz. “ Ayet net, hükümler asla değişmez sadece insanların kafası değişiyor ve işlerine geldiği gibi hüküm veriyor. Olay aslında bundan ibaret.

 “ Ben mecburum faiz kullanmadan işlerimi yürütemiyorum” dese de insanlar, aslında böyle bir mecburiyet yok. Muhakkak bir çaresi vardır. Bu çareleri ortadan kaldıranlarında Allah katında tabi ki hesabı sorulacaktır bu da ayrı bir konu. İnsanları faize mecbur etmek büyük bir vebaldir. 

Faiz dünya gerçeğidir deyip bunu kabul eden ve normal bir duruma getirenin imanından şüphe edilir.

İmanın bir şartı da kitaplara inanmaktır. Bizim kitabımız Kur’an-ı Kerimde kesinlikle faizin haram olduğu hakkında ayetler vardır.

Kur’an-ı Kerimde net olarak emredilen hükümler kesin hükümdür. Üzerinde konuşmak, tartışmak kesinlikle tehlikelidir.

Kesin hüküm bildiren ayetler hakkında konuşmak, tartışmak sadece imanımızın zayıflığından ileri gelir.

Rabbim bu belayı bir an önce üzerimizden kaldırsın ve bizleri felaha kavuştursun.

Faizsiz bir dünya ve faize bulaşmadan yaşayabileceğimiz bir hayatımız olsun inşallah.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN



SABRİYE KAYA TÜRKMEN