EVLİLİK ÇİFT TERAPİSİ 

Türkiye’de yaptığımız ve uzun yıllardır ele aldığımız ilişki yöntemleri hakkında olan araştırmalara bakacak olursak en çok ele alınan geçimsizlik anlaşamamazlık  evli olan çiftlerde olduğu tespit edilmiştir..

Türkiye’de geçmiş yıllara nazaran bugün 2021’de 561 çift evlendi 2020’de 27.46 oranında 136 bin 570 boşanma sayısı 2021 yılında 174 bin 85’e çıktı..

Bu sayıların devamlı oynamasının sebebi aslında insanların sorumluluktan kaçmasıdır.Sorumluluktan kaçmak yerine sorumluluk almak gerekmektedir..

İşte tam bu noktada birey kendisinin farkında ve problemleri kronik hale gelmiştir.Gelinen noktalarda çatışmalar esastır bütün terapilerde olduğu gibi evlilik terapiside vardır çift ilişkilerinde karşılıklı anlaşma sağlanırsa menfi olan durumlar müspet bir hale dönüşebilir burada ki değişim yine kişinin elinde ve mevzuları değiştirebildiği kadardır..

Evlilik hayatı bazen pürüzsüz ve mükemmel kılmayabilir çünkü evlilik kişinin kendisini tanımak muhattabı (eşi anlamak) onun dünyasından bakmak problemleri tespit edip bir çözüm aramaktır.Bunlar olmadığı takdirde anlaşamamazlık olur burada ki anlaşamamazlık büyük bir kayıp değildir çünkü ilişkilerde çatışma esastır yani çatışma olmalıdır.Lakin seviye korunarak...

Burada hedeflediğimiz doğrultu evliliği yok etmek değil çatışmalara sebebiyet veren noktaları onarmakla olacaktır...

Örnek olarak şu an en çok gündem olan eleştiri eşler arasında olduğunda mutsuz ve yaralı çiftler görmekteyiz.En sevdiğimiz hayat arkadaşı dediğimiz insanı eleştirmemeliyiz bu arkadaşlık ilişkisi değildir eş ilişkisidir kavramları karıştırmayalım...

İlişkilerde eşleri hor görme aşağılama azarlama ezme boşanma sebebi olabilir işte bu noktada arka bahçe dediğimiz ortam kullanılmalıdır iletişimi kapatmak yerine açık olunmalıdır çünkü evlilik ortamı ve çatışmaları terk etmek değildir bu bir çözümde değildir.Bizim bu çatışmada yaptığımız şey ise eşlerin birbiriyle rahatça konuşup çözüm sürecinde onlara destek olmaktır aksi takdirde çatışma çözümden çıkıp çıkmaza girer..

UYGULAMA 

Uygulama kısmında ise terapilerin bir kaç türlü yönleri vardır yetenek ve pratiğe dayalı eğitici terapilerde mevcuttur burada istenilen şey hemen çözüme gitmek değildir verilen aşamaları tek tek kontrol etmek ve evliliğin ibtidai seviyesinden değerlendirmeye almakla olur yazılan metin üzerinde ki notlar mubattabın kendisini güvende hissetmesine sebep olur diğer aşamada ise evliliğin temel kuralları ve ne için evlendiği sorusunda kendisine yöneltilir evlilik psikolog tarafından değerlendiği gibi danışanlar tarafındanda dinlenmeyi beklenir çünkü o süreci yaşayan muhattaplar bu mevzunun ciddiyetini daha iyi kavramaktadırlar..

Uzman psikolog yazar şair Ayşenur TOKSÖZ