AK Parti hükümeti aylardır üzerinde çalıştığı emeklilik yaşı (EYT) konusunda ilerleme kaydedemedi. Daha önce EYT düzenlemesi için Aralık ayını işaret eden hükümet, takvimi Ocak ayına çekti...

"Ülkemiz için kazanç yoktur, kaybederiz" açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, 2023 seçim süreci yaklaşırken EYT düzenlemesine ilişkin talimat verdi. Hükümet uzun süredir EYT üzerinde çalışıyor. Cumhuriyet'te yer alan habere göre, 1999 yılı öncesi sigortalı olup 5 bin prim günü tamamlamış vatandaşlar EYT ile emekli olmayı beklerken, yaş sınırı kadınlarda 48, erkeklerde 50, kadınlarda 50 ve erkeklerde 52 olarak belirlendi. hükümetin yaptığı çalışmalarda masada. Kadınlar için 50, erkekler için 52 yaş sınırının masaya hız kazandırdığı belirtiliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Bu ay sonuna kadar (Aralık) Meclis'e getireceğimi söyledim, inşallah sözümü tutarım, Ocak'a kadar bitmez" dedi. Ancak AK Parti kaynakları, EYT düzenlemesini Aralık ayında görüşmenin "imkanı" olmayabileceğini bildirdi. Gerekçe olarak "bütçe takvimi" gösterildi.

AK PARTİ EYT KONUSUNDA İKİYE BÖLÜNDÜ

Kaynaklar, teklifin Ocak ayında Meclis'e sunulmasını beklediklerini bildirdi. AK Parti kaynaklarından alınan bu açıklama Bilgin'in "önceki açıklamasıyla çeliştiğine" dikkat çekerken, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında EYT konusunda "ihtilaf" olduğuna dikkat çekiliyor. EYT ile ilgili daha önce 1,5 milyon kişiye yönelik etki analizi çalışması yapıldığı ancak EYT çevrelerinden gelen yoğun baskı ve itirazlar nedeniyle EYT üye sayısının 4 milyona yükseldiği ve kapsamının genişlediği belirtilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Gülen Nureddin Nebati dedi ki: Yük getireceği gerekçesiyle itiraz ettiği belirtiliyor. Bu kez bakanlığın 4 milyona çıkan EYT üyelerine etki analizi çalışması yaptırdığı belirtilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın itirazı üzerine şunları söyledi: “Hükümet EYT ile ilgili beklentiyi artırdı. Sadece 1.5 milyon kişi emekli olsa geri kalanında 'mağdur algısı' oluşacak. Seçim dönemine giden yolda bu imajın oluşumundan çıkışını yaptığı kaydediliyor.

ERDOĞAN'DAN TALİMATLAR
 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, iki bakanlık arasındaki 'çatışma' ile ilgili olarak hem Bakan Bilgin'e hem de Bakan Nebati'ye, "Kimseyi mağdur etmeden bu işi çözün. Çözmeden bana gelmeyin" talimatı verdiği de öğrenildi. Öte yandan AK Parti'nin ekonomi kadroları da EYT konusunda devreye girdi. AK Parti'nin ekonomi kadroları da Erdoğan'ın talimatıyla EYT ile ilgili çalışmalar yapacak.

Kaynak: Milli Gazete