Yaşadığım Şehir Bursa.





Engelsizleri Engelli Yapma Kampanyası…





Yaşadığım Şehir Bursa.





Meşhurdur türküsü; “Bursa’nın, ufak tefek taşları….”





Bu türküyü bugün yazsaydı ozan, sanırım şöyle de derdi; “Bursa’nın sarı şeritli yolları…”





Evet, Bursa’nın caddelerinde yollarda sarı ile belirtilmiş alanlar var. Amaç görme engelli kardeşlerimizin yolda yürümelerini kolaylaştırmak.





Çok güzel bir uygulama…





Görme engelli kardeşlerimiz için yapılan bu özel yolla, geçenlerde tanıştım. Hızlı adımlarla, dikkatsiz şekilde yürürken, sarı şeritle belirtilmiş bu özel alana ayak bastım.





Basmamla düşmem de bir oldu.





Meğer görme engelliler için yapılan bu özel yol, kayganlığı sağlayan bir maddeden yapılıyormuş. Benim gibi durumun farkında olmayanlar, özellikle yağışlı havalarda, dikkatsizce bu yola girenler için bu kayganlık ciddi tehlike oluşturuyor.





Nitekim yere düştükten sonra yardıma gelenlerin, “yerden insan kaldırma operasyonu” konusunda oldukça deneyimli olduklarına bakarak, özel yola girip de kayan çok kişinin olduğunu anlamam uzun sürmedi. Çevreden yetişenlerin ifadesine göre, yağışlı havalarda bu yollara basıp düşen kişi sayısı, her gün üçü-beşi geçiyormuş.





Nitekim yardım edenlerden bir kardeşimiz belediyede çalıştığını, bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne en az on defa yazılı bildirimde bulunduğunu ve sonuç alamadığını yakınarak anlattı.





Düşünce güzel; engelli kardeşlerimizin yollarını, yönlerini rahatça bulabilmelerini sağlayacak yeni tasarımlar kulağa hoş geliyor.





Ama bu yolların kaygan olması nedeniyle benim gibi dikkatsiz olanlar ya da yağışlı havalarda kayıp düşenlerin de dikkate alınması gerekli.





Bunu düşünürken küçük oğlum geldi yanıma. “Anne” dedi; “bu yolların kaygan olmasının özel bir nedeni var, görme engellilerin bastonu bir yere takılmadan rahatça ilerleyebilsinler diye özel olarak kaygan maddeden yapılıyor.”





Oğlumun bu sözünden sonra aldı beni bir düşünce…





Bir yanda görme engelli kardeşlerimizin rahat yürümeleri için özel olarak kaygan tasarlanmış yolun gerekliliği, diğer yanda yağışlı havada, dikkatsizce ayak basan kişiyi bedensel engelli yapacak bir tasarım





Hangisi daha tehlikeli, bilemedim?





Ya da bu işin başka bir çözümü yok mudur?





Elif Yakar Göksu