Güvenlik Politikaları Uzmanı Hamza GÜR’den Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI’na Açık Mektup

Değerli başkan ilk olarak sizi ve çalışma arkadaşlarınızı 31 Mart seçim çalışmaları sürecinde göstermiş olduğunuz gayretli çalışmalarınızdan ötürü tebrik ederek başarılarınızın devamını diliyorum. Sizler seçimlerden sonra yalnızca Ak Partili arkadaşların değil Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İyi Parti ve de diğer partili arkadaşların da belediye başkanısınız.

Öncelikle iyi günde kötü günde Elazığsporumuzun yanında olmaya çalışan tüm Gakgoşlara teşekkür ederken seçim meydanlarında Elazığspor için söz verip sözlerini hatırlamayan tüm bürokratları da kınıyorum. Elazığsporumuzun yanında yer alıp, verdikleri sözün arkasında duruyor olsalardı bugün Elazığsporumuz küme düşmek yerine liderliğe oynuyor olacaktı. Dilerim seçim meydanlarında Elazığspor ile ilgili verilen sözleri, sizler unutmaz ve yerine getirmeye çalışırsınız.

İşsizlik

Milyonlarca işsizin olduğu ülkemizde, ilimiz %38’lik bir oranla Türkiye ortalamasına yakın bir konumda yer almaktadır. İşsizlik sorununun çözülebilmesi için Kooperatifleşme teşvik edilerek, üretim ve istihdam sağlanmalıdır.

Mülteci Statüsündekiler:

Elazığ’da Bulunan Yabancı Uyruklu Kişi Sayısı (2018) İl Göç İdaresi Müdürlüğü rakamlarına göre

-Geçici Koruma statüsünde bulunan 11.300, ikamet izinli olanlar 39 olmak üzere toplam 11339 Suriyeli Mülteci Elazığ’da bulunmaktadır.

-Uluslararası Koruma statüsünde 843, İkamet İzinliler 185, olmak üzere toplam 1028 Irak’lı bulunmaktadır.

-Uluslararası Koruma statüsünde 433, İkamet İzinliler 40, olmak üzere toplam 473 Afganistan’lı mülteci bulunmaktadır.

-Uluslararası Koruma statüsünde 57, İkamet İzinliler 13, olmak üzere toplam 70 İran’lı mülteci bulunmaktadır.

-Uluslararası Koruma statüsünde 3, İkamet İzinliler 280, olmak üzere toplam 283 farklı uyruklardan mülteci bulunmaktadır.

Elazığ ilimizde 1336 uluslararası Koruma statüsünde, 11.300 Geçici Koruma Statüsünde ve 280 İkamet İzinliler olmak üzere toplam 13.193 mülteci barınmaktadır.

Her geçen gün Elâzığ’daki Suriye uyruklu mülteci sayısındaki artışı da gözlemlediğimiz bu süreç içerisinde, mülteciler ile vatandaşlarımız arasında 2018 yılında yaşanan sıkıntılı süreçleri arka planda bırakarak toplumda huzur ve sükûneti sağlamak en önemli görevlerinizden bir tanesi olması naçizane tavsiye ederim. İki farklı kültür arasındaki diyaloğu güçlendirmek sizler için hiçte kolay olmayacaktır. Kolaylıklar dilerim.

Elazığ coğrafi, stratejik yapısı ve ulaşım imkânlarının elverişliliği nedeniyle tarih boyunca idari bir idari merkez konumunda bulunmuştur. istihdam ve kalkınma düzeyi bakımından Çevre illerin geçmişte Elazığ’dan geride olduğunu ve kıyas yeteneğine sahip herkesin bunun farkında olması gerekir. Günümüze bakarken istikrarsız yöneticilikleri sebebiyle Elazığ’ı gerek siyasi gerekse bürokratik alanda yeterli özümsemeyişi gösteremeyen yöneticilerin bu yönetim anlayışı sayesinde gerekli yatırımların Elazığ’dan alınarak çevre illere verildiği kanısındayım. Doğu Anadolu bölgesinin stratejik konumunda yer alarak devlet merkezli düşünce yapısına sahip olan Elazığ insanının hakkı yenilmemelidir.

Ekonomi

İlimiz çok sayıda maden çeşidi ile bölgenin en çok maden yataklarına sahip ili olma özelliğini taşımaktadır. Bu madenler krom ve mermer olmak üzere, bakır, kurşun, çinko, demir, manganez, şelit, florit ve kireçtaşı olarak sayılabilir. Ülke krom potansiyelinin % 45’lik bölümü, şehrimizde çıkarılmaktadır. Dünya çapında ünlü “Elazığ Vişnesi” mermeri sadece şehrimizde bulunmasıyla birlikte, maden çeşitliliğimizin tanıtımı önem arz etmektedir.

3 tarafı sularla çevrili şehrimizde Su ürünleri sektörünün öncülüğünü alabalık üstlenmektedir. 2017 senesinde 17.620 ton alabalık üretimi ile Türkiye’de 1. sırada yer almaktadır. Su ürünleri çeşitliliğimizin tanıtımı önem arz etmektedir.

Elazığ ekonomisi için büyük bir potansiyel olacak ve kırsal kesimin de ekonomik olarak kalkınmasını sağlayabilecek kanatlı hayvanlar, su ürünleri üretimi ve bağcılık sektörlerinin geliştirilmesi önem ve öncelik taşımaktadır.

Medya

İl’de 13 adet radyo istasyonu, 4 günlük gazete, 2 haftalık gazete, 2 aylık gazete, 2 karasal, 1 uydudan ve 1 eğitim amaçlı yayın yapan 4 adet de televizyon kanalı hizmet vermektedir. İlimizde Medyanın en önemli işlevi, tarafsızlık ilkesi ve halkın haber alma özgürlüğüne olan ihtiyacı gidermektir. Bunun yolu, Haber ve Bilgi vermeden geçmektedir. Hayatın pek çok alanına ait bölgesel ve ulusal bilgi ve haberler medya araçları ile insana halkınıza ulaşacaktır. Ancak bu ulaşım sürecinde de bir editöryal yani haber seçim ve akış belirleme süreçleri ile hizmet etmelidir. Medya aracılığıyla bilgilenirken aynı zamanda manipülasyona uğranılabilir. Bu 5 yıllık yöneticilik anlayışınız içerisinde, basın ve medyanın özgürlüğüne destek vermeniz önem arz etmektedir.

Eğitim

İl’de 5.789 derslikli 484 okulda, toplam 128.037 öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti verilmektedir. İl’de 6 yaş üstü okuma yazma oranı % 95,71 ve Türkiye’de % 96,74 olup, Türkiye genelinde ilimiz eğitim sıralamasında 45. sıradadır. Tam gün eğitime geçilmesiyle beraber derslik sayılarının yetersiz olduğu ön plana çıkacaktır. Elâzığ için derslik sayısının artırılmasında fayda olacağına inanıyorum. Ayrıca okul öncesi eğitimin sadece Elazığ için değil Türkiye için de önemi çok yüksektir. Bu nedenle dersliklerin okul öncesi öğrencilere göre de düzenlenmesi önem arz etmektedir.

15 Fakülte, 9 MYO, 4 Enstitü, 25 adet Araştırma Merkezi ve bir Teknokent bulunan Fırat Üniversitesinde 50 bine yakın öğrenci ilimizde yaşamaktadır. Bu nedenle ilimizde yer alan öğrenci yurtlarının hem üniversite yakınlarında yapılması hem de yurt sayılarının artırılması için öğrencilere imkân sağlanarak gerekli çalışmaların yapılması önem arz etmektedir.

Sağlık

Elazığ, sağlık sektöründeki altyapısı ile bölgenin sağlık merkezi durumundadır. Şehit Polis Fethi SEKİN hastanesinin açılışı ile birlikte ilimizdede ileri aşamada sağlık sektörü oluşmuştur. Fakat eğitim araştırma hastanesinin kullanım alanı olarak değerlendirilmesi elzemdir. Ayrıca şehrin batısında ikamet eden halk için şehir merkezinden hasta ring servisi uygulamaya konulmalıdır.

Uluova Sulama Projesi

Bölge içerisinde 23.000 hektar arazide sulama imkanlarını gerçekleştirecek olan uluova sulama projesinin acilen gündeme alınıp yatırım programlarına dahil edilmesi önem arz etmektedir. Bu proje hayata geçirileceği günden itibaren enerji tasarrufu sağlanması itibariyle güneş enerjisinden istifade edilerek yatırımlar yapılmalıdır.

Fuar Alanı

Elazığ’da gerek bölgesel gerekse yurt dışı ticaretin geliştirilmesi için gerekli bir fuar alanına ihtiyaç duyulmaktadır. Uzun sürecek olan Fuar alanının çevresine yine gerekli toplantı salonları ve kişisel ihtiyaçlar için bakanlıklardan da yardım alınmalıdır.

Harput’taki Öğrenci Yurdu

Harput’ta Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı öğrenci yurdunun bakım ve onarımının yapılması elzemdir. Yurt 1982 yılında yapılmasına rağmen depreme dayanıksızlığı nedeniyle öğrencilerin can güvenliği tehlikededir.

Şehir Merkezindeki Kurum Binalarının Şehir Dışına Taşınması

Şehir merkezi içerisinde yer alan kurum arazilerinin (Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü ve DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüklerinin) şehir dışına taşınması ve bu alanların halk için dinlenme ve yeşil alan olarak kullanıma açılması uygun olacağı yönündeki görüşlerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Elazığ’ın Büyükşehir Belediye Statüsüne Sahip Olması

Başkanlığınız dönemi içerisinde ilimize gerek kamusal alanda gerekse özel sektör alanından yatırımların gelebilmesi ve bu yatırımlar sonucu işsizlik oranının azaltılması için büyükşehir statüsünü elde etmesi önem arz etmektedir.

Sayın başkan ve ekibinin Elazığ’da yer alan tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşları, şehri tanıyanları ve sanatçı şahsiyetleri yönetime ortak etmesiyle her şeyin güzel olacağına inanıyorum.

Elazığ Belediye Başkanı Şahin ŞERİFOĞULLARI ve ekibini tebrik ediyor görevlerinde başarılar diliyorum.

Selam ve saygı ile…