Tarımsal sulama alanlarında kullanılan elektrik yüzde 70 zamlanınca, üretici borç batağının içine düştü. Faturasını ödemeyen çok sayıda çiftçi ise, üretim yapamadı. Kimisi borcunu taksitlendirdi, taksitlendiremeyenler de bankalara mahkûm edildi. Elektrik kurumları dahi, çiftçiden açık senet almaya başladı.

Tarımsal sulama alanlarında kullanılan elektrik fiyatları, çiftçinin belini iyice büktü. Geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde 70’e yakın zamlanan elektrik fiyatları, çiftçileri borç batağına sürükledi. Bunlara bir de mazot, gübre ve ilaç fiyatları eklenince üreticiler, bankaların yüksek faizli kredilerine mahkûm edildi.

“YEMEDEN İÇMEDEN ÖNCE ELEKTRİĞİN DERDİNDEYİZ”

Millî Gazete’ye yaşadığı zorlu süreci anlatan Niğdeli çiftçi Çağlar Yüksel, “Üreticiler olarak bizi zorlayan ektiğimiz ürünleri biçmeden her ay ödediğimiz fahiş fiyatlı elektrik faturalarıdır. Şu an çiftçilerimizin birçoğu önce elektrik giderini ödemek için çalışıyor. Daha sonra diğer giderleri düşünüyor. Yemeden içmeden önce elektrik faturalarımızı ödemenin derdine düşüyoruz. Zaman oluyor ki, çoğumuz elektriğe gelen zammı ödeyemez duruma geliyoruz. Ödeyemeyince elektriklerimiz kesiliyor. Daha sonra açma kapama bedeli ödüyoruz. Bu da bizi zorluyor. Geçen sene ekimlerimizin en yoğun olduğu zaman, bir ayda yaklaşık 74 bin TL elektrik faturası ödemek zorunda kaldım” dedi.

“BANKALARA BORCU OLMAYAN ÇİFTÇİMİZ YOK”

“Çiftçimizin yüzde 80’i elektrik borcundan dolayı mağdur” diyen Osman Sayın, “Mesela benim 25 bin TL borcum vardı. Yapılandırmaya gittik, bir yılda yaklaşık 5 bin TL gibi bir tutarla bunu ödemeye çalışıyorum. Ben bu ay 3 gün sulama yaptım. 3 bin 500 TL elektrik faturası geldi. Daha hiçbir şey yapmadan 3 bin 500 TL fatura kesildi. Ayrıca sulamaya daha yeni başladık. Daha 4 aya yakın bir sulama işlemi daha gerçekleştireceğiz. Bu süreçte 30 bin TL gelen, 50 bin TL, 70 bin TL gelen bile var. Çiftçinin artan maliyetlerini, sattığı ürün kesinlikle karşılamıyor. Şu an hem devlet hem de özel bankalara borcu olmayan çiftçimiz yok. Çiftçiler, borçlarını mal varlığını dahi satsa ödeyemez durumda” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR”

Çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti dile getiren Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da, “Niğde çiftçisi olarak, 2010 yılından önce borçları olan çiftçilerimiz mevcuttu. Bu borçlarını ödeyemeyen çoğu çiftçinin elektrikleri kesildi. Elektriği kesilen çiftçilerimizin mağduriyetleri günümüzde de devam ediyor. Devlet belirli aralıklarla yapılandırma yaptı. Ancak çiftçilerimiz bu yapılandırmaları da ödeyemedikleri için, sulama kuyusundaki elektrikleri hala kesik durumda... Borçluların yüzde onluk kısmı borcunu hiç ödeyemediği için tarımsal sulama elektriği kesik olan çiftçilerimizden oluşuyor. Diğer kalan çiftçilerimiz ise bir şekilde borcunu taksitlendirip, ayakta kalmaya çalışıyor” dedi.

 “ELEKTRİK KURUMU ÇİFTÇİDEN  AÇIK SENET ALIYOR”

* Çiftçi Ali Osman Sayın ise, “Çiftçi ve üretici olarak geçtiğimiz yıla göre, bu yıl zamlanan elektrik fiyatları bizleri daha da zorluyor. Bizler su kuyularımızdan tarımsal sulama işlemi gerçekleştiriyoruz. Elektrik faturalarımızda aşırı derecede kuyulardan su pompaladığımız için trafo kaybı, kayıp kaçağı ve vergiyi çok yüksek değerde bizlerden alıyorlar. Sıkıntımız bununla başlıyor. Daha çiftçi yeni ürünlerini sulamaya ve ekmeye başladı. Çoğu arkadaşımız gelen elektrik faturalarını daha ekimin başlamasıyla ödeyemez oldu.  Şu an elektrik kurumu her çiftçiden açık senet alıyor” ifadelerini kullandı.

Resim

Kaynak: Milli Gazete  / Ali Çağlar Tınbek