BİM, A-101, ŞOK, Migros ve Carrefoursa ve Procter & Gamble'a dahil 6 kuruma 2 milyar 671 milyon liralık idari para cezası yağdıran Rekabet Kurumunun kararında Savola Gıda da yer aldı. 22.2 milyon TL tutarında rekabeti ihlal cezası verilen Savola Gıda’nın kimin olduğu merak edilmeye başlandı.

YUDUM VE SIRMA AYÇİÇEK YAĞININ ÜRETİCİSİ

Türkiye’nin en çok bilinen ayçiçek yağı “Yudum“un üreticisi olan Savola gıda ayrıca "Sırma” markasıyla ayçiçek ve mısır yağı da üretiyor. Savola gıda aynı zamanda zincir marketlerde satışa sunulan “Egemden” marka zeytinyağlarının da üreticisi.

Eylül ayı sonu itibariyle ayçiçek yağı fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 51’in üzerinde. Yudum ayçiçek yağı litresi 27,90 TL'lik fiyatla piyasadaki en pahalı ayçiçek yağı markalarından bir tanesi. 1.25 litresi ise ucuz ürün sattığını iddia eden A-101 markette 34,90 TL.

YUDUM'U ÖNCE SOROS, SONRA KUVEYTLİLER ALDI

Yağ üreticisi Komili Ailesi tarafından Komili ve Yudum markaları 1995’te Unilever’e satıldı. 2003’te Yudum ve Sırma’yı Unilever’den, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da görüştüğü George Soros aldı. Yudum ve Sırma yağ markaları ve tesisleri 2006-2007’de Kuveytli bir grubun oldu. 2008 ise Yudum ve Sırma Savola Gıda'nın mülkiyetine geçti.

SAVOLA GIDA'NIN SAHİBİ KİM?

Savola Group, Suudi Arabistan ve Ortadoğu'nun en zengin isimlerinden biri olarak bilinen Prens El Velid Bin Talal'in şirketi olan Kingdom Holding bünyesinde yer alıyor.

Yudum ve Sırma markalı yağların yanı sıra Egemden, Brillo, Cielo ve Afia markalı natürel sızma, natürel birinci ve organik zeytinyağları üretiyor.