Ekonomist İbrahim Kahveci bugünkü köşesinde son dönemlerde yapılan zamlar hakkında dikkat çekici ifadeler kullandı. “Zam dediğin böyle olur” başlığıyla okuyucularının karşısında çıkan Kahveci hükümeti eleştirdi.

Özellikle gıda fiyatlarındaki artışların vatandaşı çok daha zor duruma soktuğunu Karar gazetesindeki köşesinde yazan İbrahim Kahveci, bu zamların yap işlet devre modeliyle hayatımıza sokulan projelerden kaynaklandığını yazdı.

"ZAM YAPAN BAKKAL AHMET AMCA..."

Kahveci yazısında yapılan gıda zamlarıyla ilgili “Osmangazi Köprüsü de 35 dolardı ama şimdi 45  dolar. Ne de olsa  ABD enflasyonu oranında dolar bazında da zamlar yapılıyor. Ayrıca Dolar/TL kurundaki gelişmeler de zam olarak yansıyor. Ve o yollardan doğruca soframıza geliyor o zamlar.” İfadelerini kullanırken son zamanlarda yapılan zamları esnafa yıkmaya çalışan hükümete de “Zam yapan bakkal Ahmet Amca bak seni takip ediyoruz. Sakın ama sakın ha zam yapma... “ sözleriyle ironi yaparak karşılık verdi.

İşte Kahveci'nin "Zam dediğin böyle olur" başlıklı bugünkü yazısı

Son 1 yılda fiyatlar genel seviyesi %14,60 artış göstermiş. Son altı aylık artış ise %8,37 seviyesinde. Son iki ayda ise genel fiyat artışı %3,58.
Bu rakamları lütfen unutmayın.
Gıda fiyatları son 1 yılda %21,19; son 6 ayda %9,52 ve son 2 ayda %7,18 artış göstermiş. Gıda fiyatlarının alt bileşenlerinde ise; balık fiyatı %31,36; katı ve sıvı yağlar %32,05; meyveler %28,35 ve sebzeler %26,73 artış gösteriyor.
Sebze ve yağ fiyatları özellikle son 6 ay ve son 2 ayda gerçekleşiyor.
Ama fiyat artışında başka dikkat çeken mamuller de var. Mesela son 6 ayda konut bakım ve onarım malzemeleri %16,78 artış göstermiş. Mobilya ve mefruşat ürünlerinde de son altı ayda %20,72 artış yaşanmış. Halı ve yer döşemeleri ürünlerine de son ayda %15,09 zam yapılmış.
Elektrikli ve elektriksiz büyük ev aletlerine son 6 ayda %20,78 zam yapılırken, elektrikli küçük ev aletlerine de %17,28 zam gelmiş.
Kurlar düşüyor ama mesela motorlu araç zamları kesilmiyor. Hatta son 6 ayda %26,74 zamlanan sektörde yıllık fiyat artışı da %42,32’ye ulaşmış. Sektör son bir ayda bile %3,95 zammı yapıştırıvermiş.
***
Zam oranları aslında tek başına bir şey ifade etmiyor. Zaruri ihtiyaçların fiyatları çok daha önemli olmaktadır.
Mesela sofra bu konuda ilk sırada gelir. Millet sofrasında fiyat farklarını gördüğünde elbette daha çok etkileniyor.
İyi ama sofraya yapılan zam nereden geliyor?
Mesela o gıda maddelerinin geldiği Hazine garantili müteahhitlerin yollarından gelmiyor mu? Bakınız onların yollarına yüzde 26 zam çok rahat yapılıyor.
Önceki gün de Avrasya Tüneline zam yapıldı. Artık git 46 lira, dön gri yüne 46 lira.
Oysa Avrasya Tüneli fiyatı da 4 dolar +KDV ilan edilmişti. Ama yapılan som zamla 6,2 dolara geldi fiyat. Tıpkı Osmangazi Köprüsü ve YSS Köprüsü gibi.
Osmangazi Köprüsü de 35 dolardı ama şimdi 45 dolar. Ne de olsa ABD enflasyonu oranında dolar bazında da zamlar yapılıyor. Ayrıca Dolar/TL kurundaki gelişmeler de zam olarak yansıyor. Ve o yollardan doğruca soframıza geliyor o zamlar.
Avrasya Tüneline yılda 25 milyon araç garantisi verilmiş. Araç başına 6,2 dolardan yılda 155 milyon dolar ediyor. Tabii ki şimdiki fiyat. Dolar bazında her yıl ABD enflasyon endeksleri kadar yine artacak.
Yılda 155 milyon dolar fiyattan 24,5 yılda 3,8 milyar dolar tahsilat yapacak Hazine garantili müteahhidimiz. Yapım maliyeti 1,2 milyar dolar olan bir tünele 3,8 milyar dolar garanti.
Osmangazi Köprüsü hesabını çıkartmıştı  İYİ Parti  Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu.  TBMMde konuşmasında 1,7 milyar dolar maliyetli köprüye 13 milyar dolar Hazine garantisi verildiğini açıklamıştı.
O köprü şimdilik 147 liradan geçiliyor ama geçen adına Hazine 200 lira yine ödüyor. Geçmeyen adına ise 350 liranın tamamını ödüyor. (Rakamlar yaklaşıktır)
Fiyatların bu kadar rahat belirlendiği bu köprüler ve yollar “İslami Bayramlarda” da bedava yapılamıyor. Örneğin rahmetli Özal ve rahmetli Demirel’in imza attığı boğaz köprüleri otoyollar dini bayramlarda bedava... Ama  AK Partiyolları İslami bayramlarda da parayla...
Acaba kendimize sormamız gerekiyor mu?
Biz bu yolları ve bu zamları nasıl hak ettik?
Hepimize geçmiş olsun.
Eser siyaseti ile övünmeye devam edebiliriz.
Zam yapan bakkal Ahmet Amca bak seni takip ediyoruz. Sakın ama sakın ha zam yapma...