Türkiye’nin G20’de ve OECD’de taraf olarak imzalamış olduğu yabancılara ait hesap, elde edilen faizler, kâr payları, alım satım kazançları gibi unsurların başvuruya gerek kalmaksızın o ülkeye otomatik bildirilmesini sağlayan sisteme 1 Ocak 2020’ den itibaren dahil oldu.

Sistem uyarınca her yıl en geç eylül ayı sonuna kadar bilgi değişimi gerçekleştirilmiş olacak.

Yeni Ekonomi Danışmanlık AŞ. ortaklarından eski Maliye bürokratları Nazmi Karyağdı ve Bülent Taş, bu uygulamanın yurt dışındaki varlıkların otomatik bildirimini içerdiği için süresi 2020 Haziran’a kadar uzatılan Varlık Barışı uygulamasına başvuruların artacağını söylüyorlar.

Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin aktardığına göre, 2003 yılından bu yana çok sayıda vergi affının gündeme geldiği belirtilerek, bunların bir kısmının da yurt dışındaki varlıkların getirilmesi olduğu kaydediliyor.

Karyağdı ve Taş, yurt dışında varlığı olanların bunları Türkiye’ye getirmemeleri halinde inceleme veya cezaya maruz kalmamalarının, geçmiş afların başarısını olumsuz etkilediği belirtilerek, finansal bilgilerin otomatik değişimiyle artık yeni bir döneme girildiğinin altını çiziyorlar.

Yurt dışına götürülmüş olup da Türkiye’de vergisi ödenmemiş kazançların vergilendirilmesinin önünün açıldığı vurgulayan uzmanlar, "Türkiye bilgi akışı Türkiye’den yurt dışına olacağı gibi, anlaşmaya taraf ülkelerden de Türkiye’ye doğru olabilecek. Bilgi değişimi her yıl bittikten sonra en geç dokuz ay içinde yapılacak" diyorlar.