Atilla Yeşilşada ABD kongresinin Türkiye’ye yaptırım uygulama konusunda kararlı olduğunu öne sürerken dolar kurunun önümüzdeki günlerde yükseleceğini iddia etti.

ABD ile Türkiye arasında gerçekleştirilen 13 maddedellik mutabakat metniyle Barış Pınarı Harekatı geçici süreliğine durdurulmuş dolar kuru da bu haber sonrası 5.94 TL seviyelerinden 5.75 TL seviyelerine kadar geri çekilmişti. Ekonomist Atilla Yeşilada youtube sayfasında son gelişen olaylar karşısında dikkat çekici uyarılarda bulundu.

Atilla Yeşilada  Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence arasında imzalanan ateşkes mutabakatının Suriye sorununu bitirmeyeceğini, ABD kongresinin Türkiye’ye yaptırım uygulama konusunda kararlı olduğunu ve Trump’ın bu yaptırımları engelleme konusunda elinin ayağının bağlı olduğunu öne sürdü. Yeşilada Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Perşembe günkü PPK toplantısında bir faiz indirim kararı beklediğini  bu sebeple vatandaşın daha çok dolar alacağını belirtti.

Yeşilada konuşmasında şunları söyledi:

“HERKESİ UYARMAK İSTİYORUM DOLAR YÜKSELECEK”

“Biliyorsunuz yatırım tavsiyesi vermiyorum ama bazen piyasalarda fiyatlama o kadar gözle görülür şekilde yanlış ki çok rahat konuşuyorum ve herkesi de uyarmak istiyorum. Bu hafta döviz yükselecek faizler de yükselecek. Çünkü Mike Pence ile Erdoğan arasında imzalanan ateşkes mutabakatı sadece Türkiye Cumhuriyet ile Beyaz Saray’ı bağlıyor diğer aktörler hiçbir geçerliliği yok piyasalar perşembe ve cuma günü bu gerçeği fark etmediler. Pazartesiden itibaren fark edecekler.  5 tane yasa var ABD temsilciler meclisinde bunlardan ilki muhtemelen bu hafta oylama aşamasına gelecek ve o zaman piyasalar gerçeği keşfedecek. Bu konuyu biraz takip edenler ‘Trump veto eder bunu’ diyorlar ypk öyle bir şey etse de senatoda vetoyu aşacak çoğunluğu bulmuş durumdalar ayrıca azil süreci iyice olgunlaşmış durumda Trump her an istemeyerek Türkiye dostu tutumunu değiştirmek zorunda kalabilir”

Yeşilada ABD ile Türkiye arasındaki Suriye krizini bu sözlerle değerlendirirken dolar kurunu etkileyecek bir diğer büyük problemin Halkbank soruşturması olduğunu söyledi. Amerikanın yaptırımlarını denetlemekle sorumlu olan kuruluşun Halkbank’ın suçlu olduğunu öne süren bir rapor yazdığını ve Trump’a gönderdiğini söyleyen Yeşilada Trump’ın baskı altında kalarak bunu tekrar gündeme getirebileceğini belirtti.

“MERKEZ  BANKASI FAİZ İNDİRECEK”

Perşembe günkü Merkez Bankası’nın PPK toplantısının da oldukça önemli olduğunu belirten Yeşilada “Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplanıyor onlarda Saray’dan gelen ricalar üzerine faiz indirecek bu da çok ciddi bir hata olacak” dedi.