Ekonomide şeffaflık vurgusuyla verilen ‘yeni dönem’ mesajları olumsuz tabloya yol açan politikalarda ‘düzeltme’ beklentisi oluşturdu. Ancak Hazine garantili otoyol ihalelerinde ‘eski tas eski hamam’ yaklaşımı devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Öngörülebilirliği artırıp yatırımcıları harekete geçireceğiz” sözleriyle kamuya açık yaklaşım sinyalleri verildi. Buna karşın şeffaflığa en çok ihtiyaç duyulan alanların başında gelen otoyol ihalelerinde ‘eski yöntem’den vazgeçilmedi. Ağustosta Yap-İşlet-Devret modeliyle ihalesi yapılan Aydın-Denizli yolunun temeli dün atıldı. Müteahhite euro üzerinden Hazine garantisi verildiği kaydedildi ancak detaylar açıklanmadı.

ESNAF DESTEK BEKLİYOR KAYNAK OTOBANA GİDİYOR

Hangi güzergaha kaç araç garantisi verildiğine, müteahhide kaç yıl ödeme yapılacağına ve vatandaşın yolu kullanırken ne kadar ödeme yapacağına ilişkin bilgiler de cevapsız kaldı. Seyahat süresini bir saat kısaltacak yeni otoyol ‘Ne kadar gerekli’ tartışmalarını beraberinde getirdi. Salgın etkisiyle esnafın, vatandaşın destek beklentisi artarken hayata geçirilen proje için “Bu para daha acil alanlara aktarılabilirdi’ eleştirileri yapıldı.

YİD’LERE HAZİNE’DEN 160 MİLYAR TL

Aydın-Denizli otoyolunun ihalesini Fernas adlı şirket kazandı. Ancak Ulaştırma Bakanlığı teklif veren diğer firmaları açıklamadı. Bugüne kadar verilen Hazine garantilerinin toplam değerinin ise 160 milyar dolara ulaştığı hesaplanıyor.

YENi DÖNEM ‘YOL’A ÇIKMADI

ihalesi 6 defa iptal edilen ve ülkede en sert gündemin olduğu ağustos ayında karara bağlanan Aydın-Denizli otoyolu için temel atma töreni bugün yapılıyor. Bakanlığın açıklamadığı bilgiler içerisinde ihaleye katılan firmaların teklifleri de yer almıyor.

Hangi güzergaha ne araç garantisi verildiği, kaç yıl müteahhide ödeme yapılacağı da açıklanmayan bilgiler arasında. Bu bilgiler açıklanmezken Sakarya’da havai fişek fabrikasında cenzeler kalkarken yapılan ihalenin temeli bugün atılıyor.

Açıklanan bilgilere göre ihaleyi Fernas adlı şirket aldı. Hazine garantili otoyolu da bu şirket yapmış olacak. Otoyol için kamuoyuna yansıyan bilgilere göre euro üzerinden garanti verilmiş. Projenin kaç yıl işletileceği de bilinmeyenler arasında.

Temeli atılacak otoyol bilgileri ise şu şekilde:

İzmir’i Antalya’ya bağlayacak otoyol güzergahının ikinci adımı Aydın-Denizli Otoyolu olacak.

İzmir’i Antalya’ya bağlayan güzergah üzerinde bulunan İzmir-Aydın Otoyolu’nun devamı olarak nitelendirilen Aydın-Denizli Otoyolu’nun temel atma töreni bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapılacak.

İzmir’i Aydın’a bağlayan 115 kilometrelik otoyolu Denizli’ye kadar uzatacak Aydın-Denizli Otoyolu, 140 kilometrelik gövde yolu ve 23 kilometrelik bağlantı yollarıyla 163 kilometre olacak.

Otoyolda, 19 köprülü kavşak, 19 viyadük ve 5 otoyol hizmet tesisi inşa edilecek.

ÜCRET BİLGİSİ YOK AMA TASARRUF VARMIŞ  

Yeni otoyol bilgileri açıklanırken dikkat çeken bir başka detay ise bu yolun kısalığı ile sağlanacak tasarruf oldu. Aydın-Denizli Otoyolu’nun tamamlanmasıyla mevcut güzergahtaki seyahat süresi bir saat kısalarak 2 saat 15 dakikadan, 1 saat 15 dakikaya düşecek. Yol sayesinde, zamandan yıllık 472 milyon ve akaryakıttan 142 milyon olmak üzere toplam 614 milyon lira tasarruf edilecek.

İzmir’den Antalya’ya kadar kesintisiz ulaşımı sağlayacak otoyol projesinin, Aydın-Denizli Otoyolu kesimi ve sonraki etaplarda yapılacak. Denizli-Burdur ve Burdur-Antalya otoyollarının tamamlanmasıyla, İzmir-Antalya arasındaki 6-7 saat süren mevcut 580 kilometrelik seyahat, 440 kilometre otoyol ile 3-3,5 saate inecek ve iki büyük turizm kenti birbirine bağlanmış olacak.

Bütün bu bilgilere rağmen vatandaşın o yolu kullanırken ödeyeceği ücretler açıklanmıyor. İstanbul-İzmir otoyolu için açıklanan devasa tasarrufa rağmen yol ücreti o kadar yüksek ki, araç geçiişleri garantinin yarısını bile doldurmuyor.

Yazının Kaynağına Buradan Ulaşabilirsiniz