Garantili projelere bütçeden milyarlarca lira aktı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut halkın vergileri ile yapılan “’Deli Dumrul” projelerinin bütçe yükünü kalem kalem hesapladı.

“Halkın cebinden tek kuruş çıkmayacak denildi” ama vergiler bu projelere akıyor

Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmayacak denilerek yaptırılan garantili projelere bütçeden milyarlarca lira aktı. CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Deli Dumrul” projelerinin bütçe yükünü kalem kalem hesapladı.

Şehir hastaneleri eziyet oldu

Sözcü'den Denin Ayhan'ın haberine göre,  2017-2022 yılları arasında, bütçeden, “Hastanelerin Hizmet Alımı Suretiyle Sunduğu Hizmetler” ve “Şehir Hastaneleri Yatırımlarının Kullanım Bedeli” başlığında toplam 58 milyar 754 milyon TL ödeme yapıldı.  Geçmediğimiz köprülere, kullanmadığımız havaalanları ve otoyollara da 62 milyar 159 milyon TL aktarıldı. Kamu özel işbirliği ile yönetilen (KÖİ) projeler için 2025'e kadar ödenecek garanti kapsamındaki toplam miktar ise 494 milyar 540 milyon lira olacak.

Yollar boş kalsa da para akıyor

GARİBANIN VERGİSİ YANDAŞA

Bulut SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada “KÖİ'nin 9 yıllık faturası Türkiye'ye yaklaşık 500 milyar TL. Sözleşme değeri 10.6 milyar dolar olan 18 şehir hastanesi için kira bedeli olarak şehir hastanelerini yapan/işleten şirketlere 25 yılda 30.3 milyar dolar ödenecek” dedi.  CHP Adana Milletvekili Bulut şöyle devam etti:

“Her yıl artan bütçe açıklarını, bütçedeki faiz ödemeleri yükünü de vatandaşın sırtına yüklediler. Buna rağmen ‘Milletin cebinden 1 kuruş çıkmıyor' diyorlar. Milyarlarca lira gariban vatandaştan alınan vergilerle yandaş iş adamlarına fonlanıyor.”

Pek çok havalimanına uçak inmiyor

Dolar arttıkça yük katlanıyor

Dolar kuru TL karşısında yükseldikçe KÖİ projelerinin maliyetinin de arttığını vurgulayan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Kamu özel ortaklığının bir talan sistemi oldu. 25 yıl boyunca milletin vergisi Saray'ın müteahhitlerinin cebine aktarılacak” ifadesini kullandı.