Akaryakıt fiyatlarını frenleyen eşel mobilin kaldırılması nedeniyle petrol fiyatları ve dolar kurunda yaşanan her yükseliş akaryakıt fiyatlarını yükseltiyor ve vatandaşlara zor zamanlar yaşatıyor. Döviz kurlarının  yükselmesi, enerjide yurtdışına bağımlı olunması nedeniyle doğrudan elektrik ve doğalgazda yeni zamları tetikliyor. 

Benzin ve motorine son olarak yeni zamlar gelmişti. İstanbul'da benzinin litre fiyatı 16.75 TL'yi gördü. Akaryakıt zamları halkın gıda kaynağı olan tarım olmak üzere genel olarak üretim maliyetlerini yükselteceği öngörüsüne neden oldu. Üretilen ürünlerin nakliyesi de motorin zammıyla birlikte daha pahalı hale geleceği için fiyatlar üzerinde çifte zam baskısı yaratacak.

GÜBRE VE İLAÇTA ZAM BASKISI

Kurlardaki yükseliş nedeniyle ithal gübre ve ilaçta yeni zamlar kapıya dayandı.  Kur, akaryakıt ve enerji maliyetlerinin birlikte yükselmesi tarım dışında sanayi üretiminde de yük oluşturuyor. Ülkemizde zincirleme zamları tetikleyen kur, akaryakıt ve enerji zamlarının halka yansımasının nasıl önleneceği henüz açıklanmadı.

BENZİN VE MOTORİN ZAMLARI HER ŞEYE YANSIYACAK

Sözcü'de yer alan habere göre, Rusya-  Ukrayna savaşıyla birlikte petrol fiyatları ve kurun yükselmesi akaryakıta da yansıdı. Benzinin litre fiyatına 1.61 TL, motorine 1.51 TL zam geldi. Söz konusu zamların hemen hemen her üründe fiyat artışını tetikleyeceği ifade edildi.