Türkiye Varlık Fonu, Türk lirasındaki değer kaybından sonra bilançolarını güçlendirmek için kamu bankaları olan Halkbank ve Vakıfbank’a yaklaşık 2 milyar dolar sermaye akışı sağlayacak.

Halkbank ve Vakıfbank’tan tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptıkları açıklamalarla 13.4 milyar liralık (900 milyon dolar) sermaye artırımı kararlarını duyurdu. Ziraat Bankası’nın da yönetim kurulu kararı alarak sermaye artırımını açıklaması bekleniyor.

Halkbank, sermaye artırımından elde edilecek geliri şirketlere kredi vermek için kullanacağını söyledi. Yapılan açıklamada, “İhraçtan elde edilecek sermaye artırım tutarı ve hisse senedi ihraç primleri, reel sektörün uygun şartlarda finansman ihtiyacının sağlanması amacıyla bankamızca kullandırılacak krediler ve bankacılık hizmetlerine kaynak temininde kullanılacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Vakıfbank ise "Küresel piyasa koşullarında oluşabilecek dalgalanmalara ve öngörülemeyen varlık bozulmalarına karşı sermayeyi güçlendirmeyi ve gelecekteki büyüme için ek kapasite yaratmayı hedeflediklerini” açıkladı.

Türk lirası geçen yıl yüzde 44 değer kaybetmişti. Türkiye Varlık Fonu, kamu bankalarını desteklemek için 2019 ve 2020'de toplam 6,7 ​​milyar dolarlık destek sağlamıştı.

Böylece son üç yılda kamu bankalarına üçüncü kez sermaye artışı yapılmış oldu.

Kaynak: Milli Gazete