Borçlara karşı Ziraat Bankası, Botaş, Borsa İstanbul, THY, Halkbank gibi birçok kuruluşun ipotek olarak gösterildiği Varlık Fonu, 2019 yılında alınan 1 milyar Euro sendikasyon kredisini 1.25 milyar Euro olarak yeniledi. Varlık Fonu’nun ne şekilde borçlandığı ve neyi ipotek gösterdiği ise bilinmiyor.

DEVLETİN ÖNEMLİ KURUMLARININ İPOTEK EDİLDİĞİ VARLIK FONU, 1.25 MİLYAR EURO BORÇLANDI

Türkiye’yi geliştireceği iddiasıyla kurulan Varlık Fonu, geride kalan 5 yılda ipotek ve borç havuzu hâline geldi. Önemli kurum ve devletin gayrimenkullerinin bağlandığı fon, son olarak 1.25 milyar Euro daha borçlandı. Türkiye Varlık Fonu, 2019’da aldığı ve vadesi dolan 1 milyar Euro sendikasyon kredisini, 1 milyar 250 milyon Euro olarak yeniledi.

“ACABA NEYİ İPOTEK ETTİLER”

Prof. Dr. Osman Altuğ, konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, “Ocak sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku 140.3 milyar dolar. Bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4.4 artarak 60.6 milyar dolar oldu. Diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise 57 milyar dolar. Bu borçların bir de uzun vadeli kısımları var. Yani bu borçların hiçbir yerini karşılamayan bir kredi alıyorlar. Sendikasyon kredisi ile alakalı yapılan sözleşmeleri, şartları bilmiyoruz. Varlık Fonu’nun nasıl garanti verdiğini de bilmiyoruz. Acaba neyi ipotek ettiler?” dedi.

İpotek fonu - Ekonomi haberleri

“VARLIK FONU TEMİNAT HAVUZUDUR”

Altuğ, “Varlık Fonu teminat havuzudur. Türkiye’nin borçlarına karşılık Varlık Fonu’ndaki hisseleri ipotek gösteriyorsun. THY’nin, bankaların hisseleri var. Daha önemlisi Türkiye’nin gayrimenkulleri var. Türkiye’nin taşınmazları bu fon üzerinden ipotek ediliyor. Kredi demek borçla borç ödemek demektir.  Biz öyle bir hâle geldik ki borç bulduk diye övünüyoruz.  Borç sarmalına girmişsin” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Milli Gazete / Furkan Erten