Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Sarıyer Belediyesi, Türkiye Ormancılar Derneği ve Kuzey Ormanları Savunmasının düzenlediği “İstanbul Ormanlarının 20 Yılı ve Geleceği” etkinliğine katıldı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın sonunda vatandaşların sorularını cevaplayan Kantarcı, kamuoyunda büyük tartışma oluşturan İstanbul Havalimanı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bir vatandaşın, “Bütün bu bilimsel gerçeklerin karşılığında ben İstanbul Havalimanı’nda yurt dışına çıkmak istemiyorum. Çok endişeliyim” sözüne cevap veren Kantarcı, “İstanbul Havalimanı denilen yer kullanılamaz ve kullanılamayacaktır. Atatürk Havalimanı’ndaki o acayip hastane yıkılacak, pist yeniden yapılacak ve orası kullanılacaktır. Çünkü hem hava anaforundan, rüzgar anaforundan dolayı orası kullanılamaz hem de yüksek yağışlar var.” diye konuştu.

İstanbul Havalimanı pisti 5 yıl dayanamaz

Doğan Kantarcı şöyle devam etti: “Yüksek yağışlar pisti berbat ediyor çünkü pist bir kilin üstünde. Bir yolcu uçağı oraya tekerlek koyduğu vakit yaptığı basınca o pist dayanmaz. 5 yıl içinde böyle olacak. Eskiden şose dediğimiz stabilize yollar vardı, kamyon geçerdi üstünden sonra da cip ile gidemezdik ya öyle olacak. Dolayısıyla bu iş burada bir yerde biter, kullanamazsınız. Haberlere yansıtmıyorlar ama hâlihazırda kullanamıyoruz zaten.”

Sabiha Gökçen’i de aksattılar

Yeni havaalanının kullanılamadığını da söyleyen Kantarcı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sabiha Gökçen Havaalanı’nda yapılması gereken pisti yapmadılar. Yapmadıkları için benim oğlum kar yağışının olduğu pazar günü Kayseri'den, gelemedi pazartesi günü uçtu geldi. Neden? Çünkü İstanbul Havalimanı’ndaki inişler, transit geçişler Sabiha Gökçen'e yönlendirildi. Böyle bir saçmalık olmaz. Neden olmaz? Çünkü İstanbul, dünya hava yollarının içinde çok önemli bir mevki, transit yolculukta çok önemli bir yer.

Atatürk Havalimanı yeniden yapılacak

“Böyle bir yerde bir havaalanını çalıştıramıyorsanız başka bir yerde yapacaksınız. Nerede yapacaksınız, Çorlu'da? Çorlu Havalimanı hem bir askeri havalimanı hem de bir de kargo havalimanı. Dolayısıyla orada büyük bir havaalanı yapacak yerde yok zaten. Hadi buluruz diyelim. İstanbul'un planlamasında seçilmiş bir havaalanı var, önerilmiş Silivri’nin kuzeyinde Kurfalı Ovası’nda. Orası da çamurun üstü olduğu için çok uygun bir yer değil. Onun için bir Atatürk Havalimanı yeniden yapılacak. Çorlu Askeri Havaalanı genişletilecek ve üçüncü hava alanı olarak kullanılacak. Yani Trakya'nın hava alanı olarak kullanılacak.”

Kaynak: Milli Gazete