Altın ve dolar piyasalarında İstanbul’da gerçekleşen Rusya Ukrayna arasındaki müzakereleri nedeniyle düşüş yaşadı. Dolar kuru şu sıralarda 14,66 TL seviyesinde iken Altın fiyatları 902 TL seviyeside. ONS altın fiyatı 1932 dolar seviyesinde işlem görüyor. Peki dolar kuru daha düşer mi? Dolar teknik analizleriyle öne çıkan Kıdemli Analist kanalı dolar kurunda yeni rotanın sürprizlerle dolu olacağını söyledi. Dolar kuru İstanbul’da süren Rusya-Ukrayna görüşmeleriyle geri çekilmeyeler yaşıyor. Yatırımcılar ise dolar kuru üzerinde yaşanan bu düşüşün hangi seviyelere gideceği oluyor. Dolar kuru düşer mi dolar ne olur gibi sorular sıklaşıyor. Dolar kuru yorumu ile bilinen teknik analizler yapan Kıdemli Analist kanalı dikkat çekeren uyarılar ve dolar kurunda öngörüleri paylaştı.

DOLAR KURU NE OLUR? DÜŞER Mİ DAHA DOLAR

Uzman analist dolar kuru için uçacak, kaçacak şeklinde bir beklentisinin olmadığına vurgu yaptı. Dolar kuru için tahmin yapan Kıdemli Analist, “Bu hafta itibariyle zaten net bir hareket takip edeceğiz. Cumaya doğru 14,30 14,40'lara doğru geri çekilmeler gelecektir. Zaten yeni bir satış bu formasyonu bu seviyede oluşuyor.” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında savaş öncesi dolar kuru seviyesinin 13,60 TL olduğuna dikkat çeken dolar uzmanı analist, “Bu barışın sağlanması ile birlikte nereye kadar gelecek biliyoruz. Savaş ihtimali ile birlikte 13,60’lardan başladık ve 15 liralara kadar uzandık. 1,5 lira gibi bir rakam geri çekileceğini seviyede savaşın iyimser fiyatlaması ile bu noktalardır. Yani 13,60’lardır. Buranın altını eğer bekleyecek ise Merkez Bankası faizi artırmak zorunda çünkü enflasyon denen bir baş belası var. Tüm dünya buna boğuşurken biz biraz daha sert boğuşuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Faiz artırılırsa dolar kuru ne olur sorusuna cevap veren analist, “Bu sefer denge noktası bozulur. 12 lira seviyelerine doğru ilk etapta geri çekiliriz ve bölgenin altınada test etme eğilimimiz söz konusu olabilir. O günün şartlarına göre.” diye konuştu.

DOLAR KURU YORUMU

Dolar kuru teknik analizleri yapan Kıdemli Analist’in son dolar kuru yorumu şöyle oldu:

“Dolarda yükseliş trendinin bozulduğunu görüyoruz. Tabi bunlar ilk hareketler. Dünkü işlem gününde piyasaların gözü kulağı İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerindeydi. Müzakerelerin sonunda taraflardan gelen olumlu açıklamaları ile küresel risk iştahı hızla artış gösterirken buna karşın da jeopolitik risklerin hafiflemesi ile enerji, petrol, doğalgaz gibi ürünler ile arz dar boğazına konu olan metaller ve tarım ürünlerinin fiyatlarında hızlı düşüşleri takip ettik ve Türkiye piyasalarında da döviz kurunda aşağı yönlü eğilimleri takip ettik. Bununla birlikte gram altın aynı zamanda ons altında geri çekilmesini ilk etapta gösterdi.

Yani piyasalar aslında şu mesajı veriyor, en kötüyü geride bıraktık ona göre fiyatlamaya yapıyoruz şeklinde ve süreci yakından takip edip göreceğiz. Putin ve Zelenskiy arasında bir görüşmenin yapılması için şartların oluştuğuna vurgu yapılması ile de risk alma iş daha otomatik olarak hız kazanıyor ve bununla birlikte de piyasalar böyle tepkisini veriyor. Yani sürekli olarak bir olumsuz fiyatlama beklemeyeceğiz. Bunu her zaman için söyledim. Şimdi İstanbul mutabakatı sonrasında taraflardan gelecek yeni mesajları takip edeceğiz. Bugün de İstanbul'da yine yapılan Rusya-Ukrayna heyetler arasındaki görüşmenin sonucunu piyasalar tarafından halen fiyatlandığını görüyoruz. Şimdi bizim dolar kuru tarafına dikkat ettiğimiz nokta ilk etapta bu trendler. Trendlere riayet etmeyen üzülür dedik. Bugünkü yapmış olduğu 14,65 tepki hareketi normal. Yani önemli bir düşüşün sonrasında bir sıkışmanın sonrasında gelen tepki bir tepki yükselişidir. Yani bunu bu şekilde değerlendirirsek iyi olur. Abartılacak bir durum yok. Ta ki ne zaman 14,80’lerin üzerine yerleşene kadar ve olumsuz haber akışları yeniden piyasaya düşene kadar.

Aşırı satış bölgesine yerleşti. Buradan sonra zaten bir yükseliş eğilimi bekleyeceksek dipte pozitif uyumsuzluk arayacağız. Kısa vadede baktığımızda şu an halen özellikle günlük bazda yönün aşağı yönde olduğu ve bölgenin altında da gelen kapanış trendin bozulduğu anlamını taşıyor. Bu sürpriz gelişme olmadığı sürece. Şimdi o denildi, bu denildi. Peki bu barışın sağlanması ile birlikte nereye kadar gelecek biliyoruz. Savaş ihtimali ile birlikte 13,60’lardan başladık ve 15 liralara kadar uzandık. 1,5 lira gibi bir rakam geri çekileceğini seviyede savaşın iyimser fiyatlaması ile bu noktalardır. Yani 13,60’lardır. Buranın altını eğer bekleyecek ise Merkez Bankası faizi artırmak zorunda çünkü enflasyon denen bir baş belası var. Tüm dünya buna boğuşurken biz biraz daha sert boğuşuyoruz.

Eğer faiz artırılırsa dolar kuru ne olur? Bu sefer denge noktası bozulur. 12 lira seviyelerine doğru ilk etapta geri çekiliriz ve bölgenin altınada test etme eğilimimiz söz konusu olabilir. O günün şartlarına göre. O yüzden nisan ayı bizim için önemli. İşte nisan ayında daha şimdiden uçacak, kaçacak diyenler var. Yapmayın. Yani böyle şeylere gerek yok. Mart ayında uçurup, kaçıramadığınızı yani savaşla yüzde 60’a yaklaşan enflasyonla uçurup kaçıramadığınızı, barışın tesis edildiği bir ortamda Merkez Bankası'nın faiz artırabilme ihtimalinin olduğu bir ortamda hangi kafayla kurup uçuyorsunuz. Bu da tabii tartışmaya açık bir konu. Bu hayalperestlikten öte bir şey değil. Kendinizi böyle kaptırmayın.

Bu hafta itibariyle zaten net bir hareket takip edeceğiz. Cumaya doğru 14,30 14,40 lara doğru geri çekilmeler gelecektir. Zaten yeni bir satış bu formasyonu bu seviyede oluşuyor.

Enflasyon rakamlarını takip edeceğiz Nisan ayının ilk haftasında bunlar da yine etki yapacaktır. Ama alınan KDV kararları vs. bunların hepsi piyasalar tarafından takip ediliyor. Yani piyasa şu anda bir beklenti içerisinde enflasyon fiyatlaması yapılıyor. Sürekli olarak piyasa tarafından abartılacak bir dolar kuru tarafında bir rakamı beklemiyorum. Şu anda barış doping piyasada devam ediyor.

Sıcak para girişi kısa vadede az da olsa devam ediyor. Yerli yatırımcı yine alıma devam ediyor. Bunlar Borsa İstanbul tarafından olumlu. Dolar kuru tarafında da geri çekilmeler şuan ilk etapta nazlı aslında böyle zamana yayılarak gitmesi iyidir yani aşağı yönde inmesi. Çünkü hızlı yükselişlerin hızlı düşüşleri olur. Hızlı düşüşlerin hızlı yükselişleri olur. O yüzden doldura doldura inersek yukarı gidişler daha nazlı olur. Bu bağlamda da inşallah her şey daha iyi olacak. Yine söyledim, yine söylüyorum, zamana ihtiyacımız var arkadaşlar bu zaman içerisindeki geri çekilme süreçlerini iyi hesap etmeniz gerekiyor. Edemediğiniz sürece yani dövizle sürekli olarak ben yükselecek de elimdeki TL’yi artıracağım Hesabında ilerliyorsanız yani dövizin artması demek zaten A'dan Z'ye bütün kalemlerde ürünlerdeki fiyatların otomatik olarak ikiye, üçe dörde katlanması demektir. Yani sizin buradaki beklentiniz çok farklı olmak zorunda. O yüzden neye nasıl yatırım yaptığınız ne ile uğraştığınız zaman hangi fırsatları kaçırdınız iyi dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde sadece yerinizde sayarsınız, zarar edersiniz. Benim uçacak, kaçacak şeklinde bir beklentim yok.”

Editörün Notu: Haberde yer alan ifadeler yorumcunun kendi görüşleridir. Haber yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesi amacı taşımaz.

Kaynak: Milli Gazete