Ekonomist ve Avrasya Yatırım Kurucusu Evren Devrim Zelyut ve Oğuz Demir, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin ''Enflasyonist baskı oluşturmadan yatırımlara yönelik kredi kullanımını önceliklendiriyoruz. Tasarruf sahiplerini enflasyona karşı koruyacak ürünler üzerinde çalışıyoruz'' sözlerini değerlendirdi. Zelyut, ''Hazine'nin çökmesi ile sonuçlanır'' derken, Oğuz Demir ise, ''Faiz artırımı Hazine eliyle üstü kapalı olarak yapılmaya çalışılıyor'' dedi.

HAZİNE'NİN ÇÖKMESİYLE SONUÇLANIR

Gerçek Gündem'e konuşan ekonomist Evren Devrim Zelyut, '' Bakan Nebati, döviz kuru enflasyon altında sıkıştığı için sürekli geçici çözümler üretmek peşinde. Nebati'nin getirmek istediği bu model halkın elindeki mevduatın dolara kaymasını önlemek için yeni bariyerler oluşturmak. Enflasyonun sonuçlarıyla uğraşmak ve bu sonuçla uğraşırken Hazine'yi sürekli öne sürmek nereye kadar devam edebilir. Hazine buna dayanamaz. Zaten biz bunu 80-90'larda denedik. Problem Türkiye'de enflasyonun kendisi. Bunu ortadan kaldırmadıktan sonra hiçbir model tutmaz. Bunun sonucu Hazine'nin çökmesi ile sonuçlanır'' ifadelerini kullandı.

AKP'NİN PLANI DOLARI SABİT TUTMAK

Zelyut, ''AKP'nin amacı 2023 yılına kadar kuru sabit tutabilmektir. Bu uğurda ne olursa olsun yapacaklar. Çünkü bu bedeli kendileri ödemeyecek, halk ödeyecek. 2023'te seçimi biz alalım gerisine 2023'ten sonra bakarız diyorlar. 2018-2022 yılları arasında kamu 3 trilyon borçlanmış, korkunç bir borçlanma bu. Bu durum Hazine'nin çöküşüne gidiyor. Baskıyla tutulan kurun ve faizin patlamasına doğru gidiyor. Çünkü AKP'nin yapısal bir çözümü yok. Böyle çözümlerle sorunları erteliyorlar. Bu tür çözümlerin dayanıklılığı mayıstan sonra test edilecek. Burada Fed faiz artırımı ve turizm gelirleri umduğumuz gibi gelmediği zaman Nebati'nin planları patlamaya başlayacak. Yaz geçip turizm sezonu bittiği zaman kur korumalının, enflasyonun, YUVAM hesabı gibi önlemlerin tamamının patladığını göreceğiz'' diye belirtti.

'FAİZİ ÜSTÜ KAPALI ARTIRIYORLAR"

Ekonomist Oğuz Demir ise, ''Türk lirasının değer kaybı tasarruf sahibi yurttaşları yatırıma yönlendiriyor. Bu da enflasyon üzerindeki baskıyı artırıyor. Enflasyon korumalı ürünler çıkararak yurttaşların dövize kaçışını önlemeye çalışıyorlar. Bizim enflasyon meselemiz çok maliyetli ve yapısal sorunlar haline geldi. Bizim enflasyon sorunumuz tek bir taleple ilişkili değil. Getirilen çözümler kur tarafı artmasın diye getirilen çözümler. Cari açık veren bir ülkeyiz ve bunu engellemedikleri sürece, kurun üzerindeki baskı devam edecek. AKP iktidarı sorun ortaya çıkınca yeni bir çözüm üretmeye çalışıyor. Bizim kalıcı ve kesin çözümlere yönelmemiz lazım. Tasarruf sahibinin tasarrufunu harcamaması ve daha fazla getiri elde etmesini sağlayacak yöntemi hep beraber biz finansa ediyoruz. Bu çözümler geçici ve Hazine üzerinde ağır sonuçları olan çözümler. Zamanında bu faiz artırımlarını yapsalardı, bugün enflasyon korumalı ürün çıkarmak zorunda kalmazlardı. Bunu asıl karşılayacak olan Türkiye. Aslında yapmak istedikleri  Merkez Bankası eliyle yapmadıkları faiz artırımını Hazine eliyle üstü kapalı olarak yapmaya çalışmak'' diye konuştu.