Osmangazi köprüsüne yapılan % 44 oranındaki zammı değerlendiren ünlü ekonomist İbrahim Kahveci, dikkar  çeken bir değerlendirmede bulundu.

Ünlü ekonomist TV 5'te yayınlanan ''Ekonomi ve Ötesi'' programinda Osmangazi köprüsüne yapılan zammı değerlendirdi. Osmangazi köprüsüne fahiş oranda yapılan % 44 zammı değerlendiren Kahveci, anlamlı ve dikkat çeken ifadelerle konuyu değerlendirdi. Osmangazi köprüsünden normal bir araç geçişinin 103 TL 'ye yükseltildiğini ifade eden Kahveci, verilen hazine garantisi sebebiyle devletin hazinesinden de köprüden geçiş yapmadığı halde  geçiş yapmış gibi garantiden dolayı araç başı 135 lira ödendiğini ve bunun kabul edilemez olduğunu ifade etti.

İbrahim Kahveci, Osmagazi köprüsünden geçen bir araç 103 lira ödeyecek onun adına devlet yeniden 135 lira daha ödeyecek.Ya geçmeyen araç zaten geçmediği halde araç başına hazineden  devlet 238 lira ödüyor, dünyanın neresinde böyle bir uygulama var bir yetkili çıkıp izah etsin dedi. Söz konusu ifadelerle Kahveci, "Osmangazi köprüsünden geçen bir otomobil başına 238 lira hazine garantisi vermişsin. Şimdi 70 lirayı 103 liraya çıkarınca vatandaş diyor ki; ‘%44 zam.’ Şükretmek lazım %44 zamma ya hazine garantisi olmasaydı. Geçen bir araç 103 lira ödeyecek onun adına devlet 135 lira daha ödeyecek" dedi.

Ünlü ekonomis İbrahim Kahveci'nin TV 5'te katıldığı'' Ekonomi ve Ötesi'' programında detayları ile birlikte Osmangazi köprüsü zamları ile ilgili şunları söyledi:

''Osmangazi Köprüsü'nün fiyatı açıklandı, ciddi bir artış yaşandı. Yani vatandaşımız bir köprüyü  sadece tek bir yönden yani diyelim ki Marmara’dan Yalova’ya geçişte 103 lira ödeyecek. Kamyon ile geçiş daha yüksek. Otomobille bir köprü geçişi 103 lira, git gel 206 lira. Ama bu kadar ile değil. Orada yanlış bir şey var. Osmangazi Köprüsü, İDO’nun açıklamasından söylüyorum, 35 dolar artı KDV ile ihale edildi ama Amerikan enflasyonu oranında da arttırılıyor her yıl. Açıklamasında diyor ki İDO; ‘Bu yıl Osmangazi Köprüsü'nde 45 dolar fiyat olacaktı’ 45 dolar iki gün önceki kurla söylüyorum 238 lira yapıyor. Yani normalde şu garantiyi vermiş şirkete. Nedir hazine? Senin, benim, tüm vatandaşların vergisiyle oluşan hazine. Şimdi vatandaşların vergisiyle oluşan bir hazineden bir yere ödeneme yapıyorsan o işlem ticari midir? Ticari olmaz bence. Sen Türk halkının vergisiyle onu ödüyorsun. Osmangazi Köprüsü'nden geçen bir otomobil başına 238 lira hazine garantisi vermişsin. Şimdi 70 lirayı 103 liraya çıkarınca vatandaş diyor ki; ‘%44 zam.’ Şükretmek lazım %44 zamma ya hazine garantisi olmasaydı. Geçen bir araç 103 lira ödeyecek onun adına devlet 135 lira daha ödeyecek. Ya geçmeyen araç? Geçmeyen araç başına zaten 238 lira ödüyor. Bugünkü kur üzerinden söylüyorum, kur arttı 7-8 liraya çıktı diyelim 300 liraya yaklaşacak bir köprü geçiş ücreti. Böyle bir durum oluştu. Bir köprü 238 liraya geçiliyor. Asgari ücretin %10’u. Asgari ücretli bir vatandaş köprüyü gitse gelse parasının %20-25’ini kaybetti. Böyle bir sistem.''