Ünlü ekonomist Meriç Köyatası, sosyal medyada yayınladığı video ile dövizde yaşanan dalgalanmaları ve Kur Korumalı Mevduat’ı ele aldı. İlk olarak dövizdeki değerlendiren Meriç Köyatası yıllık enflasyon ve döviz ilişkisi üzerinden dövizin gideceği noktayı açıkladı. Öte yandan Kur Korumalı Mevduat nedeniyle Erdoğan'a seslenen Meriç Köyatası, "Sayın Cumhurbaşkanı, yalvarıyorum sizin aklınıza kim soktuysa bu modeli şu tabloya lütfen bakın. Zararın neresinden dönerseniz kardır." dedi.

"DOLARDA DÜŞÜŞ BEKLEYEBİLİRSİNİZ"

Meriç Köyatası şu ifadelere yer verdi:

“TÜİK’in tüketici enflasyonu yıllık yüzde 54 olarak görülüyor. 2 gün sonra yenisi açıklanacak bunun yüzde 60’lara varması bekleniyor. ENAG’ın tüketici enflasyonu ise yüzde 115 olarak görülüyor. TÜİK’İn üretici enflasyonu ise yüzde 105.Yani tüketici enflasyonunu doğru ölçmediği aleni ortada. Zaten herkes çarşıda, pazarda alışveriş yaparken bunu hissediyor.

30 Mart 2021-30 Mart 2022 arasında Dolar  + Euro‘dan oluşan kur sepetine baktığımız zaman ise yüzde 72’lik bir artış görüyoruz. Enflasyon ve döviz arasında yakın bir ilişki vardır. Eğer siz enflasyonun yüzde 54 olduğunu düşünüyorsanız dolar Euro sepeti son 1 yılda yüzde 72 arttı demek ki fazla arttı. Dolarda düşüş bekleyebilirsiniz. Ama enflasyonun yüzde 54 olduğuna inanmanız lazım.

Siz enflasyonu yüzde 110-115 civarında olduğuna inanıyorsanız demek ki bir yılda dolar Euro’nun yüzde 72’lik artışı yetersiz. Bir yerde bire eksiklik var.”

"BÜTÇE AÇIĞI 279 MİLYAR DOLAR"

Açıklamalarına ekonomik göstergelerin yer aldığı tablolarla devam eden Meriç Köyatası şunları söyledi:

“ Merkez Bankası’nın geçen hafta açıkladığı net döviz rezervi eksi 45 milyar dolar. Türkiye’nin toplam dış borcu 453 milyar dolar
Kısa vadeli dış borç, yani bir yıl içinde ödememiz gereken dış borcumuz 173,5 milyar dolar. Dış ticaret açığımız aldı başını gidiyor. Ocak Şubat aylarında 16,4 milyar dolar.

Bütçe açığı en iyimser tabirle 279 milyar dolar. Bir de bütçede236 milyar faiz ödemelerimiz var. Keşke 236 milyar faiz ödesek. Çünkü biz faiz inadıyla Türkiye’de Merkez Bankası’nın bankalara verdiği faizi düşürürken bütün faizleri artırdık"

"ORTADA SAATİ BOZUK BOMBAMIZ VAR"

Köyatası, Kur Korumalı Mevduat’ın Hazine’ye olan maliyetini ve öngörülen maliyeti şu ifadelerle açıkladı:

“Ortada bir saati bozuk bombamız var. Saatli bomba ama saati bozuk ne zaman patlayacağı belli değil. Kur Korumalı Mevduat. Kur Korumalı Mevduat son olarak 591 milyar TL.

Bunun Hazine’ye üç aylık kurdaki artıştan kaynaklanan yükü yüzde 23. Üç ayda 23 olduysa yıllık dört tane yüzde 23 olur. Varsayalım ki dolar bu artış hızıyla gidecek. Kaldı ki dolar çok daha hızlı artacak, ekonomik rakamlar onu gösteriyor. Hatta dış ticaretçiler bugün hesaplarken 22-23 lirayı üç ay sonranın kurunu 23 liradan hesaplıyorlar.

Yüzde 23’lük bir artış üç ay yüzde %128 faiz oluyor. Şimdi bu 591 milyar liralık mevduat olduğuna göre bunun yüzde 128’i 756 milyar lira  yapar. Bu çok ciddi, iflas ötesi bir rakam. Bunun bütçe giderleri içerisindeki payı ise yüzde 51. Bütün bütçenin yüzde 51’i! Kimse altından kalkamaz.

“SAYIN CUMHURBAŞKANI YALVARIYORUM”

Sayın Cumhurbaşkanı, yalvarıyorum sizin aklınıza kim soktuysa bu modeli şu tabloya lütfen bakın. Zararın neresinden dönerseniz kardır. Birileri mutlaka sizi yanılttı. Bu artık bir muhalefet etme ya da bir muhalif söylemi de aştı. Bir felaket, sömürü... Bu para kime gidiyor?

“84 MİLYON KİŞİ 240 BİN KİŞİYE 756 MİLYAR LİRA PARA ÖDEYECEĞİZ”

Kur Korumalı Mevduat’taki 591 milyar lira 300 bin kişiye ait. 300 binin yüzde 63’ü 1 milyon lira ve üzeri. Bunun da Türkiye nüfusundaki payı binde 2. Yani biz 84 milyon kişi 240 bin kişiye 756 milyar lira para ödeyeceğiz yılsonunda.

Şu andaki maliyet ilk bir haftanın 14 milyar ama bir hafta sonra bu maliyet aşağı yukarı 30 milyar lirayı bulacak. Bir ay sonra da 40 milyar lirayı bulacak. Bu parayı kaybettik. Bakın 40 milyar lira dediğimiz ne biliyor musunuz? Hani bas bas bağırıyoruz ‘Şehir hastanelerine para aktarıyorsunuz’ diye. Şehir hastanelerine bu yıl 21 milyar lira ödeyeceğiz. 20 milyar lira da köprüler, havalimanların, otoyollara ödeyeceğiz. Bir yıl boyunca hani o tanımlanamayan 5’liye ödeyeceğimiz para…

Bir ayda 40 milyar lira olacak ama katlana katlana gittiği zaman 750 milyar lirayı buluyor. Sayın Cumhurbaşkanı bir an önce bu işten vazgeçin.

“LATİN AMERİKA ÜLKELERİNE YAPILAN SÖMÜRÜDEN ÇOK DAHA AĞIR”

Böyle bir sömürü okyanus ötesindeki keşifler dahi Latin Amerika ülkelerine yaptığı sömürüden çok daha ağır bir sömürüdür. Oradan çok daha ağır bir servet transferi. Kur korumalı mevduatın geldiği nokta bu."