Türkiye’de yaşnan ekonomik kriz kira fiyatlarının da yükselmesine neden olurken  AK Parti hükümetinden bir takım tedbirler açıklanmaya davam ediyor. Bu tedbirleri köşesine taşıyan ekonomist Ege Cansen “Kira dondurmayın arsaları satmayın” uyarısında bulundu.

Sözcü gazetesi yazarı Ege Cansen bugünkü yazısına okuyucuların şaşırtan bir giriş yaptı. Ege Cansen Kiraların fahiş bir şekilde artmadığını ve ortaya bir konut açığı çıkmadığını öne sürdü.

Bu analizini iki madde üzerinde özetleyen Cansen şunları yazdı:

1- Kira artışlarının fahiş olması için, ev sahiplerinin (düşük bulunduğu için kimsenin inanmadığı) %74'lük resmi enflasyondan daha yüksek oranda zam istemiş ve bunu eski kiracısına zorla kabul ettirmiş olması gerekir. Böyle bir zammın uygulanmış olması mümkün değildir. Çünkü bir ev sahibinin, istemiş olduğu fahiş kira zammını kabul etmeyen kiracını, “sırf bu nedenle” evden çıkartması, (kendisinin oturacağını ispatlamadıkça) yürürlükteki yasalara göre imkânsızdır. Olsa olsa kira takdirine gidilir. Daha önemlisi kira geliri olan herkesi “zengin”, kirada oturanı da “fakir” kabul etmek gerçeğe uygun değildir.
2- Konut açığı denen şey, kısa zamanda ortaya çıkmış olamaz. A) Son altı ayda nüfusumuz (hızlı çocuk doğurma veya göç alma gibi sebeplerle) aniden artmış değildir. B) Dolu veya boş konutların bir kısmı, bir deprem sonucu kullanılamaz hale gelmiş de değildir. Hatırlanacağı üzere, son yıllarda satılamayacak kadar çok konut üretildi bu yüzden konut stoku oluştu diye yazıldı durdu. Üstelik AKP'nin dış borçların artmasına aldırmadan, kentsel dönüşümle apartman ve AVM inşaatını teşvik etmesi çok eleştirildi. Bunun da arz fazlası yarattığı söylendi.
KİRALARA SINIRLAMA GETİRMEK ZIRVALAMAKTIR

Hükümetin kira fiyatlarını engellemek amacıyla yürürlüğe koyduğu Kira artış sınırlama formülünü de değerlendiren Cansen “ Enflasyon kaça çıkarsa çıksın kiralar %25'ten fazla artamaz diye yasa çıkarmak ise iktisaden tam zırvalamaktır.” Diye yazdı.

Hazine arazilerini vatandaşa satılması kararıyla ilgili de düşüncelerini paylaşan Cansen “Hükümet, konut açığını uzun vadede kapamak için Hazine arazilerini vatandaşa satmaya karar vermiş. Zinhar, asla ve kat'a böyle bir şey yapılmamalıdır. Konut arzını medeni ve iktisadi bir şekilde artırmanın yolu Hazine arazilerini TOKİ'ye devretip, TOKİ'nin bunları yükleniciler marifetiyle şehirciliğe uygun yerleşim alanlarına dönüştürmesidir. Vatandaşa arsa satmak, vatandaşa kendi konutunu kendisinin inşa etmesine fırsat vermek değil, “arsa rantı” transfer etmektir. Arsa rantı transferi, rant avcısı “mafyöz” çeteler yaratır. Kan gövdeyi götürür. Üstelik bu yola gidilirse, ortaya gecekondu mantığıyla tasarlanmış, “gündüz kondular” çıkar. Kent çevreleri ilkel Orta Şark kasabaları haline gelir. Sosyal ve iktisadi hayat geriler.”

"MAKSAT MUTLAKA BAŞKADIR"

AKP hükümeti tarafından yürürlüğe koyulan kira artışlarına sınırlama ve hazine arazilerini vatandaşa satma kararlarının açıkça yanlış olduğu halde faaliyete geçmesiyle ilgili düşüncelerini paylaşan Cansen yazısını “Karar açıkça yanlışsa, maksat mutlaka başkadır.” Sözleriyle bitirdi.