Ünlü Ekonomist Atilla Yeşilada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin açıklamalarına değindi. Yeşilada dolar kurunun ve enflasyonun yükseleceğini belirtti.

Atilla Yeşilada bu hafta Mesele Ekonomi Zor Görev’de “Dövize endeksli TL mevduat” hamlesini ve etkilerini Semih Sakallı’ya anlattı.

ATİLLA YEŞİLADA'DAN DOLAR YORUMU

Başta dolar ve Avro olmakla döviz kurlarında sert düşüşe sebep olan bu adım, ilerleyen dönem için “fırsat mı risk mi oluşturuyor?” sorusuna yanıt arayan Yeşilada, iktidarın ekonomide attığı son adımların “erken seçim” ihtimalini güçlendirdiğini belirtti.

Çok riskli bir yola girildiğini ve bu sistemin yaşamasının zor olduğunu söyledi. İzleyici sorularını da yanıtlayan Yeşilada, ekonomideki temel sorunların bu tür adımlarla düzelmeyeceğinin altını çizdi.

ATİLLA YEŞİLADA'DAN DÖVİZ VE ENFLASYON UYARISI

Atilla Yeşilada, Erdoğan'ın açıkladığı modelin tutmayacağını belirtti. Atilla Yeşilada bu işin sonucunda dolar ve enflasyonun yükseleceğine dikkat çekti. Yeşilada ''Bu model tutmaz. Neden yürümez? Herhangi bir kütüphane yada dijital kütüphaneye gidip ''e'' harfinin altında ekonomi ders kitapları bulacaksınız bu ekonomi 101'den yani cahiller için ekonomiye girişten çok iyi ekonomi Bilenler İçin Ustalar tarafından yazılmış kitaplar var gözünüzü kapatıp kitaplardan birini seçeceksiniz. O kitaoların ilk sayfasında yazar neden yürümeyeceği. Böyle bir şey olmaz. Şöyle bir örnek vereyim düşünelim ki 1 trilyon mevduat var. Bunun ortalama faizi 15,  Türk Lirası (TL) bir yılda %30 değer kaybetti. Durum böyle olursa siz bir yılda o parayı sigorta etmek için devletin kasasından 150 milyar lira ödeyeceksiniz. İkinci bir sebep olarak, millet neden dolara kaçıyor? Çünkü enflasyondan çekiniyor.

''DOLAR YÜKSELECEK''

Diyelim ki dolar/TL yıl sonunda 10 TL'ye indi. Böylece %15 olan mevduat faizinin altına indi ama TÜİK 3 Ocak'ta enflasyon rakamlarını açıklayacak, enflasyon oranı da %30 olacak. Peki ne olacak? Vatandaşın aparası yine %15 değer kaybetmiş olacak. Merkez Bankası ihracatçılara vadeli kur verecekmiş. Adil değerinin altında kur verirecek. Ve kurda bir şaşma olursa ya Merkez Bankası'nın rezervleri eriyecek, ya da piyasaya daha çok TL verecek. Vatandaş da bununla yine dolar alacak. Böylece döviz yeniden yükselecek.