AKP, tarımda bir ilke daha imza atacak!  Türkşeker, piyasada yaşanan şeker krizini çözmek için şeker fiyatlarına yüzde 85 zam yaparken, 20 yıllık dönemde ithalatı yapılmayan şekerin de ithalatı konuşulmaya başlandı. Alınan bilgilere göre dünya borsa fiyatlarının altında bir şeker bulunduğu ve bu şekerin ithal edilmesiyle ilgili hızlı bir sürecin yönetildiği ortaya çıktı.

Ziraatın sorunlarını bilen birisi olan Vahit Kirişci’nin tarım bakanı olarak atanması tarımda olumsuz gidişe karşılık sektörü umutlandırırken, hiçbir AKP’li tarım bakanına nasip olmayan şeker ithalatının Vahit Kirişci’ye nasip olacak olması, bütün olumlu beklentileri hayal kırıklığına uğratacak.

VAHiT KiRiŞCi, ŞEKER iTHAL EDEN TARIM BAKANI OLARAK TARiHE GEÇECEK!

Millî Gazete’nin bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, içeride yeterli şeker olmasına rağmen yaşanan şeker krizine bir çözüm üretemeyen Ticaret Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı, çözümü şeker ithalatında buldu. Özellikle Türkşeker’in şeker ithalatında ısrarcı olduğu ve  Bakan Kirişci’nin de bu konuda ikna edildiği kaydediliyor.

TÜRKŞEKER, ŞEKER FiYATLARINA YÜZDE 85 ZAM YAPTI

Türkşeker, aylardır uyguladığı yanlış fiyat politikasından vazgeçerek, dün şeker fiyatlarına yüzde 85 zam yaptı.

nİmalatçı firmalara şeker satış fiyatını 295 TL’den 550 TL’ye çıkaran Türkşeker, marketlere verilen raf garantili şeker fiyatlarına ise yüzde 30 zam yaptı. Ancak market raf garantili satılan şeker, öncesinden belli kişiler tarafından toplandığı için bu indirimli satışın vatandaşa pek bir yansıması olmuyor. Gıda firmalarına satılan şekerin fiyatının özel ve kooperatif firmaları ile aynı noktaya getirilmesinin piyasayı rahatlatması bekleniyor.

Türkiye tarımda her geçen gün geriye giderken, kendi kendine yettiği nadir ürünlerden olan şekerde de yıllar sonra ithalat kapıları açılıyor. Türkiye’nin kendi ihtiyacı kadar şeker üretimi bulunmasına rağmen Türkşeker’in süreci yönetememesi ve özel şeker fabrikalarının da keyfi politikalarından dolayı ülke büyük bir şeker krizine sürüklenirken, krize çözüm olarak ithalat bulundu. Şeker ithalatı konusunda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ikna edilirken, Şeker Daire’sinin önümüzdeki günlerde ithalat için olur vermesi bekleniyor. Şeker ithalatının da Türkşeker Tarım üzerinden yapılması planlanıyor. Türkiye, dönem dönem ihraç amaçlı şeker ithal ederken, A kapsamında yani iç piyasada tüketilen şeker ithalatını 1998 yılından buyana yapmıyordu. 24 yıl sonra Türkiye’nin iç piyasada tüketilen şekeri de ithal edecek olması tarımda gelinen acı noktayı gözler önüne serdi. Buğday, arpa, mısır, ayçiçeği başta olmak üzere birçok stratejik üründe Türkiye’nin her geçen yıl ithalat verileri artarken, 20 yıllık AKP hükümetleri döneminde A kapsamında şeker ithalatı bugüne kadar hiç yapılmamıştı. Şeker krizine karşı yapılacak şeker ithalatı ile birlikte AKP hükümetleri döneminde sonunda şeker de ithal edilmiş olacak.

VAHİT KİRİŞCİ, ŞEKER İTHAL EDEN TARIM BAKANI OLARAK TARİHE GEÇECEK!

Ziraatı bilen bir isim olarak Vahit Kirişci’nin Tarım Bakanı olarak atanması tarımda olumsuz gidişe karşılık sektörü umutlandırırken, hiçbir AKP’li Tarım Bakanına nasip olmayan şeker ithalatının Vahit Kirişci’ye nasip olacak olması bütün olumlu beklentileri hayal kırıklığına uğratacak. Millî Gazete’nin bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre, içeride yeterli şeker bulunmasına rağmen yaşanan şeker krizine bir çözüm bulamayan Ticaret Bakanlığı ile Tarım Bakanlığı, çözümü şeker ithalatında buldu. Özellikle Türkşeker’in şeker ithalatında ısrarcı olduğu ve Bakan Kirişci’nin de bu konuda ikna edildiği kaydediliyor. Dünya borsa fiyatlarına göre şeker fiyatları 550 dolar seviyesinde bulunurken, borsa fiyatlarından daha uygun bir şeker bulunduğu ve borsa fiyatlarından düşük bu şekerin ithal edilmek istendiği kaydediliyor. Yapılacak bu şeker ithalatı ile birlikte iç piyasada elinde şeker olduğu halde şekeri satmayan stokçulara yönelik mesaj verilmeye çalışılacağı ifade ediliyor. Söz konusu ithalatın yapılabilmesi için Şeker Dairesi’nin olur vermesi gerektiği, bu konuda da Şeker Dairesi’nin de ikna edildiği kaydediliyor.

TARIMI YANDAŞ FİRMALARA PEŞKEŞ ÇEKEN GENEL MÜDÜRÜ KİM KORUYOR?

Yaşanan şeker krizinin başında TÜRKŞEKER’in uyguladığı yanlış politikalar gelmesine rağmen, TÜRKŞEKER Genel Müdürü  Mücahit Alkan’ın halen görevine devam ediyor olması da “Mücahit Alkan’ı kim koruyor?” sorusunu gündeme getiriyor. Bilindiği üzere Mücahit Alkan’ın TÜRKŞEKER TARIM Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde, çiftçiden alınan ekmeklik buğdayın hiçbir ihale ve duyuruya çıkmadan TÜRİB üzerinden anlaşmalı satış kapsamında Gaziantep’te bir makarna firmasına el altından toplu halde satıldığı ortaya çıkmıştı. Şaibeli satışın hemen ardından da yine çiftçiden alınan nohudun da hiçbir ihale ve duyuru yapılmadan bu sefer Ankara merkezli bir bakliyat firmasına düşük fiyattan peşkeş çekildiği belgeleri ile ortaya çıkmıştı. TÜRKŞEKER TARIM’da yaşanan bu skandallara rağmen Mücahit Alkan hakkında hiçbir soruşturma ve incelemenin başlatılmaması manidar bulunmuştu.

TARIM BAKANLIĞI KENDİSİYLE ÇELİŞİYOR

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta kamuoyuna yapılan açıklamada Türkiye’de şeker sıkıntısının bulunmadığını ve stoklarda 200 bin ton şeker yer aldığı kaydedilmişti. Türkiye’de şeker sorunun bulunmadığı Bakanlık tarafından beyan edilmesine rağmen, el altında şeker ithalatı ile sürecin yürütülmesi de uygulanan politikalardaki samimiyetsizliği ve çarpıklığı gözler önüne seriyor.

TÜRKŞEKER ŞEKER FİYATLARINA YÜZDE 85 ZAM YAPTI!

TÜRKŞEKER’in aylardır uyguladığı yanlış fiyat politikasından vazgeçerek, dün şeker fiyatlarına yüzde 85 zam yaptı. İmalatçı firmalara şeker satış fiyatını 295 TL’den 550 TL’ye çıkaran Türkşeker, marketlere verilen raf garantili şeker fiyatlarına ise yüzde 30 zam yaptı. Ancak market raf garantili satılan şeker, öncesinden belli kişiler tarafından toplandığı için bu indirimli satışın vatandaşa pek bir yansıması olmuyor. Gıda firmalarına satılan şeker fiyatının özel ve kooperatif firmaları ile aynı noktaya getirilmesi piyasayı rahatlatması bekleniyor.

ŞEKER OLMASINA RAĞMEN TÜRKİYE NEDEN ŞEKER KRİZİNE SÜRÜKLENDİ?

Türkiye’de yeterli şeker bulunmasına rağmen TÜRKŞEKER’in sektörden kopuk politikaları ile özel ve kooperatif fabrikalarının keyfi şeker zamları ülkenin büyük bir şeker krizinin içine sürüklenmesine neden oldu. Özel ve kooperatif fabrikaları piyasanın çok üstünde şeker satarken, TÜRKŞEKER’in ise maliyetlerin çok altında zararına şeker satması, yaşanan krizi iyice derinleştirdi. Dün yapılan yüzde 85 zamla birlikte bu kriz şimdilik çözülmüş durumda. Bilindiği üzere TÜRKŞEKER’in şeker fiyatının piyasa fiyatlarının çok altında kalması buraya yönelik şeker alım talebini artırırken, TÜRKŞEKER’in de oluşan bu aşırı talepten dolayı şeker satışlarını durdurması ‘ülkede şeker kalmadı’ algısına neden olurken bu da piyasaların ateşini biranda yükseltmişti. Şekerde süreci yönetemeyerek, krize neden olanların, bu krize çözüm olarak ithalatı gündeme getirmesi, şeker krizindeki gerçek niyeti de gözler önüne seriyor.

Kaynak: Milli Gazete /  Sadettin İnan