Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının Ankara-Washington hattındaki ilişkilerde tansiyonu yükselteceği ve bunun da dolar/TL kurunu etkileyeceği değerlendirmesinde bulundu. Yeşilada, ABD-Türkiye ilişkilerinin ‘ateşle vaftiz edileceği’ni ifade etti.

ABD-Türkiye ilişkileri ve S-400 konusundaki gelişmelerin kur üzerindki baskılarıyla dolar/TL, perşembe günün son saatlerinde 14 Ocak'tan bu yanaki en yüksek seviyeleri gördü.  5.43 - 5.45 bandında dalgalanan, akşam yükselişini hızlandırarak saat 23:42'de 5.4813 ile 14 Ocak'tan beri en yüksek seviyeye çıkan kur güne güne 5.46'da başladı. Kur daha sonra 5.4860'a yükseldiği gözlemlendi.

YouTube kanalında paylaştığı videoda, mart ayı ve nisanın ilk bölümünün özellikle kritik olacağını ifade eden Yeşilada, ABD-Türkiye ilişkilerinin önümüzdeki ay ciddi bir sınavdan geçeceği, “ateşle vaftiz edileceği” yorumunda bulunması dikkat çekti.

ABD'nin Türkiye'ye uygulayacağı yaptırımlar neler olabilir?

Ankara-Washington hattında hem ABD’nin Suriye’den çekilmesi hem de Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alması başlıklarında sorun olduğunu ifade eden Yeşilada, her ikisinde de anlaşma sağlanamaması halinde uygulanabilecek yaptırımlarla ilgili şunları ifade etti;

“Türkiye’ye hiçbir NATO ya da Amerikan silahı ve yedek parçası girmez, yalnız sadece F-35 savaş uçakları değil, şimdi kullandığımız NATO envanterinin yedek parçalarını da satmazlar. İran’a istisna sağlanmıştı petrol konusunda. O ortadan kaldırılır. İran yaptırımları öyle bir bela ki, uygulamıyorsunuz diye her an başka cezalar kesilebilir. Halkbank davası New York mahkemesinde davanın devam ettiğini, bir OFAC raporunun da Trump’ın masasında durduğunu söylüyorum. Eğer isterlerse Halkbank’a ceza da kesebilirler.

Biz ağustosta döviz şokunu gördük. Eylül ekim aylarında büyük Türk bankalarının önemli miktarda vadesi gelen dış kredileri vardı. Bunlar bekletildi. Bize kredi veren uluslararası bankalar konsorsiyumları, ABD ile temel sorunlar çözülünceye kadar bu kredileri yenilemekte tereddüt ettiler. Ancak çözüldükten sonra yenileyebildiler ve faaliyet de oldukça yüksek oldu. Şimdi de nisandan itibaren hem kamunun hem özel sektörün borç ödemeleri ve yenilemeleri var. Dolayısıyla Türkiye’nin Amerika’yla uzlaşmazlığı belli bir bedele mal olur. Bu bedel de yine döviz kurlarında çalkantı ve hemen arkasından devlet iç borçlanma senetleri, devlet tahvili faizlerinin ve kredi faizlerinin yükselmesi olabilir.”

https://www.youtube.com/watch?time_continue=15&v=l2ZFIPDnBPc