Türk-İş Konfederasyonu Şubat 2021 yılına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını kamuoyu ile paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 718 lira 89 kuruşa, yoksulluk sınırı ise 8 bin 856 liraya yükseldi. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 296 lira 62 kuruş olarak kaydedildi.

Araştırma sonuçları ile ilgili değerlendirme yapan Türk-İş Yönetim Kurulu, “Gıda maddeleri fiyatlarında ve genel olarak enflasyonda önlenemeyen artış, hayat pahalılığını dayanılmaz bir noktaya getirdi” denildi.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 20

Gıda enflasyonu ile ilgili de verilerin paylaşıldığı araştırmaya göre enflasyondaki artışın yükselerek sürmeye devam ettiği kaydedildi. Buna göre son on iki ay itibarıyle gıda enflasyonundaki artış oranı yüzde 20,44 olurken, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,53 oranında artış gösterdi.

ÜCRETLİLER, ZORUNLU HARCAMALARINI KARŞILAYAMIYOR

Araştırma ile ilgili değerlendirme paylaşan Türk-İş Yönetim Kurulu,  dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamasında ağırlıklı yer kaplayan gıda harcamasının genel fiyat artışının üzerinde olmasının yaşanan enflasyonu daha da katlanmaz duruma getirdiği ifade edilerek, “Ücretli çalışanlar ile emeklilerin temel sorunu, elde ettikleri gelirin zorunlu harcamalarını karşılamakta yetersiz kalmasıdır. Özellikle gıda maddeleri fiyatlarında ve genel olarak enflasyonda önlenemeyen artış, hayat pahalılığını dayanılmaz bir noktaya getirdi” denildi.

Kaynak: Milli Gazete / Ahmet Sesli