Türkiye İstatistik Kurumu, geçtiğimiz günlerde büyüme rakamlarını açıkladı. Ekonomi 2018'in 4. çeyreğinde yüzde 3 küçüldü. 2018 genelinde ise yüzde 2,6 büyüdü gözlemlendi. Ekonomistler bu durumu Türkiye ekonomisinin bir resesyona sürüklenmesi olarak yorumlamaları dikkat çekti. Ekonomist Mustafa Sönmez ise büyüme rakamları ile ilgili önemli bir detaya parmak bastı. Sönmez, TÜİK'in büyüme rakamlarını hesaplarken dolar kurunu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kabul ettiği kurdan 10 kuruş daha az olarak kullandığını belirterek TÜİK'e bu değişikliğin nedenini sormayı ihmal etmedi ve sordu?

Sönmez, TÜİK'in daha önce yıllarca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile aynı kuru kullandığını ifade etti.

2018 büyüme rakamları hesaplanırken TÜİK dolar kurunu 4,72, TCMB ise 4,82 olarak gösteriyordu. Bu değişiklik ile, TÜİK Gayrı Safi Yurtiçi Hasılayı 16 milyar dolar yüksek göstermiş oldu. Kişi başına düşen gelir ise gerçek rakamdan 270 dolar fazla gösterildi tesbiti yapıldı.

Mesajlarının devamında Sönmez, TÜİK eğer kuru TCMB'den alsaydı 2018 4. çeyrek küçülmesinin yüzde 3'ten fazla olacağını belirterek TÜİK'in kuru düşük kabul etmesinin, kurum içinde çalkantılara sebep olduğunu ifade etmesi dikkat çekti.