Otomotiv piyasası alarm veriyor. Otomotiv devi Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt, "Bayiler kapanabilir, kırmızı çizgi aşıldı" dedi.

Ekonomik kriz etkisini giderek artırıyor. Hükümet 'iyileşme' adı altında paketlerde bulunsa da sektörlerden alarm sinyalleri geliyor. Krizden etkilenen sektörlerden biri de otomotiv piyasası. Toyota CEO'su Ali Haydar Bozkurt'a göre sektörde kırmızı çizgi aşıldı:

"İç pazarda oto satış adetlerinin 700-800 binin altına düşmemesi gerekiyor. 600 bin gibi bir kırmızı çizgi var. İki yıldır bu rakamın altına düşüyoruz. Bu gerçekten ciddi sıkıntılar yaratıyor. Bayiler kapanabilir."

Cumhuriyet'e konuşan Bozkurt, normal olarak kabul ettikleri 1 milyon adetlik iç pazar satışının geçen yıl 620 bine düştüğünü bu yıl ise 470 bine gerileyeceğini söylüyor.

Bozkurt'a göre sektörde bayiler kapanacak ve küçülme yaşanacak:

"İki yıl üst üste bu kırmızı seviyenin altında olursa maalesef bazı bayiler sıkıntı yaşamaya başlıyor. Bayilerde küçülmeler başlar. Bazen kapanmalar da söz konusu olabilir. Distribütör firmalar küçülmeye gidebilir. Küçülmeyi düşünmek bizim hep kaçındığımız konudur. Çünkü yetişmiş kalifiye personelinizden vazgeçmiş oluyorsunuz. İnsanların işsiz kalması firmaların son çare olarak başvurduğu yoldur. 2 yıldır zorlu süreç yaşanıyor, biz firma olarak böyle bir şeye başvurmadık. Sadece satış değil servis kaybı da yaşıyorsunuz. Otomobil firmalarının satış ve servis dışında geliri yok. Piyasada birinin işi bozulduğu zaman mutlaka zincirin diğer halkalarına da olumsuz yansıyor."