Özel bankaların daha az riskli gördükleri tüketici kredisine yüklenerek TCMB’nin farklı munzam karşılıklıklar kararnamesinden yararlandığı görülünce, tebliğ değiştirilerek bu kez de ticari kredileri teşvik edici kurallar getirildi.  Bunların ne ölçüde iş göreceğini ancak zaman gösterecek. Fakat, kamunun ihracatçıdan girişimciye sağladığı sayısız destek, ekonomide kısmi canlanma ve kredi faizlerdeki sert düşüşün yarattığı yeniden yapılandırma imkanlarına karşın yeni yılın ilk 23 gününde 4 büyük, 10 kadar konkordato ve iflas haberi ile karşılaştık.

Ticari kredi talebi çok düşük

Aşağıdaki tablodan görüleceği üzere, son veri haftasında ticari krediler TL7 milyar büyüdüyse de, yılbaşında bu yana %0.6 daraldı ve son bir yılda enflasyonun çok gerisinde arttı. İşini veya cirosunu büyüten bir firmanın kredi kullanmasının şart olduğu düşünül,rse, ya bir çok firma krediye ulaşamıyor, ya da işini küçültüyor.

Akaryakıt devi iflas etti

Türkiye genelinde 320 akaryakıt istasyonu bulunan Starpet (Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım Paz. A.Ş.) adına görülen iflas erteleme davasında karar çıktı.

İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi menfi bilirkişi raporları sonrası şirketin iflasına karar verdi.

Starpet, Fortune Türkiye ve Capital Dergisi’nin her yıl açıkladıkları araştırma listelerinde yer alan bir şirket. Starpet, ‘Fortune 500 Türkiye 2015 Araştırması’na 136’ncı sıradan girmişti. (S Haber)

Ayakkabıda bir konkordato daha

Kemal Tanca, Beta, Deriden, Vepa, Marka Park, Hotiç ve Yeşil Kundura’nın ardından bu kez de, sektörün bilinen markalarından Akasya Ayakkabıcılık konkordato ilan ettiğini duyurdu.

Merkezi İstanbul İkitelli’de bulunan ancak Bartın’da üretim yapan Akasya Ayakkabı, Bartın 2’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak konkordato ilan etmesine izin verilmesini talep etti.

Patronlar Dünyası’nın Para Dergisi’nden aktardığına göre, şirket sınırlı sayıda ayakkabı üretmeye devam ediyor. Akasya Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Morgil, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle mali sıkıntı yaşadıklarını, sıkıntıları aşmak için ihracata yöneldiklerini belirtiyor.

Firma birkaç yıl önce Bartın’da büyük bir tesis kurmuştu. Firmanın yurt genelinde çok sayıda bayisi var. Ayakkabı sektöründeki sıkıntı grubun diğer şirketlerine de sirayet etmiş. Hem ortaklar hem de diğer şirketler için konkordatoya gidilmiş oldu.

Dört şirketten iflas ve konkordato: Özel hastane de iflas etti

Batman’da faaliyet gösteren bir özel hastane iflas etti. Batman 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararda Özel Batman Alman Hastanesi’nin iflas talebinde bulunduğu belirtilerek alacaklılara çağrıda bulunuldu. Resmi Gazete’de Özel Batman Zehra Sağlık Hizmetleri Ticaret Anonim Şirketi hakkında iflas talebinde bulunulduğu ifade edildi.

Mobilya üretimi yapan ve ihraç eden Bonus Mobilya A.Ş. de konkordato talebinde bulundu. Resmi Gazete’de yer alan ilana göre şirketin konkordatosu istendi.

Bir diğer konkordato isteyen şirket ise daha önce iflasını açıklayan Safran Kimya ve Boya. Resmi Gazete’deki ilanda, konkordato duruşmasının 20 Şubat’ta yapılacağı ifade edildi.

Diğer konkordato kararı ise sağlık hizmetinde faaliyet gösteren bir şirketten. Ege-Rad Özel Sağlık Hizmetleri’nin konkordato talebinde bulunulduğu ifade edildi. (Ahval News)

Europac de iflas etti

İflası istenen şirketler arasında bir ambalaj devi de yer alıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre Bakırköy 1. İcra Dairesi, Europac Ambalaj A.Ş.’nin iflasına karar verdi. Kararda şirketin tasfiye işlemlerine başlandığı ifade edildi. Şirket 1993’te kurulmuş ve 17 bin metrekarelik dev bir tesiste üretim yapıyordu.

Kaynak: ParaAnaliz