Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı ve 25 Nisan’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile Külliye’de yapılacak kapsamlı bir programda açıklanması beklenen ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’nin kapsamlı bir çalışması ortaya çıktı. Millî Gazete’nin ulaştığı bu çalışma hayata geçirilirse tarımda bütün yapılar altüst edilerek, tarım sektörü tamamen holding mantığıyla yönetilecek.

Üzerinde çalışılan proje hayata geçirilirse tarımda bütün yapılar altüst olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taşra teşkilatı lağvedilerek Milli Birlik Kooperatifi adı altında Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bağlanacak. Yeni yapıda bakanlıkta birçok birim ortadan kaldırılarak bakanlık altında bir holding kurulacak. Diğer yandan Türkiye 12 bölgeye bölünecek ve üretim planlaması ile destekleme tamamen bu bölgelerin sorumluluğunda olacak.

TÜRKİYE 12 BÖLGEYE BÖLÜNÜYOR

Sözde tarımda yaşanan sorunlara köklü bir çözüm getirmek için hazırlanan projenin ismi ‘Tarımda Milli Birlik Projesi’ olsa da tarım sektörü tamamen dağıtılacak. Yeni planlamada Türkiye 12 bölgeye bölünerek, merkezden değil yerinden yönetim anlayışıyla başta tarımsal destekler ve ekilecek ürünler olmak üzere bütün çalışmaların bölgeler üzerinden yürütülmesi amaçlanıyor.

TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜKLERİ ORTADAN KALDIRILIYOR

Tarımda bütün yapıları altüst edecek yeni projeye göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taşra teşkilatı tamamen lağvedilerek Tarım ve Orman İl Müdürlükleri Tarım Kredi Kooperatifleri’ne bağlanacak. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin ismi de Milli Birlik Kooperatifi olacak.

ETKİN DAİRE BAŞKANLIKLARI KURULACAK

Diğer taraftan Tarım ve Orman Bakanlığı’nda genel müdürlükler kaldırılarak daire başkanlıkları üzerinden yeniden yapılandırılacak. Bakan ve bakan yardımcılarının altında strateji geliştirme oluşturulacak. Strateji geliştirmenin altında da; Toprak Politikaları Daire Başkanlığı, Su Politikaları Daire Başkanlığı, Hayvancılık Politikaları Daire Başkanlığı, Gıda ve Sağlık Politikaları Daire Başkanlığı ve Orman Politikaları Daire Başkanlığı kurulacak.

MİLLİ BİRLİK KOOPERATİFİ VE HOLDİNG BAKANLIĞA BAĞLI OLACAK

Tarımda üretim, planlama ve destekleme tarafı Milli Birlik Kooperatifi eliyle, sanayi ve perakende ayağı ise holding eliyle yürütülecek.

TARIM BAKANLIĞI’NIN ALTINDA SEMARAT HOLDİNG KURULACAK

Yeni projede asıl dikkat çeken yapılanma ise Semarat Holding adı altında yeni bir yapılanma oluşturularak, sektör tamamen holding mantığıyla yönetilecek. Kurulacak bu holdingin yüzde 50 hissesi özel sektörün, yüzde 35’i Milli Birlik Kooperatifi’nin ve yüzde 15 hissesi de TMO, Çaykur, Türk Şeker gibi KİT’lerin olacak.

KISA, ORTA VE UZUN VADELİ HEDEFLER DİKKAT ÇEKTİ

Tarımda Milli Birlik Projesi adı altında yapılacak yeni yapılanmanın kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri de dikkat çekti. Kısa vadede sistemin uygulanabilir hale getirileceği belirtilirken, her yıl ilave 1 milyon dana ile 5 milyon koyunun üretileceği varsayıldı. Orta vadeli hedefler arasında çiftçiye yüzde 100 kooperatif üyeliğinin sağlanacağı kaydedilirken, uzun vadeli hedefte ise Milli Birlik Sistemi’nin uluslararası oyuncu olması ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2030 yılında genel bütçeden pay almayan bir bakanlık yapısının sağlanmasının amaçlandığı dile getirildi.

Fotoğraf açıklaması yok.