Ankara ve İstanbul’daki tanzim satışları için Muğla’dan ne kadar sebze alındığını araştıran CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait şirket, Fethiye’deki hallerden 4 günde 148 ton domates alıp İstanbul’a götürdü. Halden her şey dahil 4.5 liraya alınan domates, İstanbul’da 3 liraya satıldı. Kiloda 1.5 lira zarar edildi” dedi. 4 günde yalnızca Fethiye’den alınan domatesten meydana gelen toplam zararın 222 bin TL’ye ulaştığını aktaran Girgin, “Bu zararı hangi kurum karşılayacak? Zarar kimin cebinden çıkacak” ifadelerini kullandı.

''Zararına satışlar halkın cebinden çıkıyor''

Konuyla ilgili DW Türkçe’ye konuşan tarım uzmanı Ali Ekber Yıldırım, işin içerisine siyasetin girdiği görüşünde. Yıldırım, tanzim satış noktalarıyla ilgili, “Şu anki haliyle bir seçim malzemesi olduğunu düşünüyorum. Gıda enflasyonuna hep sonuca bakılarak birtakım çözümler üretilmeye çalışıldı, bunun nedenleri üzerinde çok durulmadı. Bunun sorumluluğunu üstlenmemek için halka ‘Biz fiyatlar düşsün istiyoruz, birtakım spekülatörler bunu engelliyor. Sizin için bununla mücadele ediyoruz’ mesajı veriliyor. Seçimde bunu bir oya dönüştürme çabası var” diye konuştu.

"Yiyen de yemeyen de ödüyor"

Yıldırım, zararına yapılan satışların vergi ödeyen herkesin cebinden çıktığını belirtiyor: “Tanzim satış noktalarına ürünler, tarım kredi kooperatiflerinden, komisyoncuların ürün sattığı işlemecilerden getiriliyor. Belli firmalardan hibe gibi alınan ürünlerden de söz ediliyor. Ne olursa olsun burada bir zararına satış söz konusu. Tarım kooperatifi temsilcisi ve bakanlık temsilcisi de söylüyor. Devlet bunu sübvanse ediyor ama bizim vergilerimizle. Yesen de ödüyorsun yemesen de gibi bir noktaya geliyor. Sistem bu şekilde sürdürülebilir değil.”dedi.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, Fethiye’deki halleri dolaşarak üreticilerle görüşen Girgin, izlenimlerini aktardı. “Göstermelik indirimlerle vatandaşın bir cebine koyulan, oluşan kamu zararı nedeniyle diğer cebinden çıkacak” diyen Girgin, “Bu yöntem yanlış. Doğru olan çiftçiyi, üreticiyi, tarımı desteklemektir” dedi.

"Yasaya aykırı"

Yapılan zararına satışların sebze, meyve ticaret yasasına da aykırı olduğuna ve rekabetin ortadan kaldırıldığına işaret eden Girgin, “Tanzim satışlar sadece İstanbul ve Ankara ile sınırlı. Bu illerdeki insanlar pahalılıktan etkileniyor da diğer illerdeki yurttaşlar etkilenmiyor mu? Tanzim, satış ekonomik çöküşün üstünü örtme çabasıdır. Tanzim günü kurtarma çabasıdır. Hükümet seçimlere kadar zevahiri kurtarma derdinde. Tanzim satışların zararı hepimizin üzerinde. Çözüm tanzim satışta değil, çiftçiye destek ve üreticiye teşvikte” diye konuştu.

Girgin, "Seçimden sonra bunun acısını fazlasıyla çıkarırlar" demesi ise dikkat çekti.