Asgari ücrete yapılan yüzde 50,4 oranında zam ile birlikte yeni ücret 4253 TL oldu. 2022 asgari ücret zammı sonrası gözler her yıl enflasyon sonucu belli olan emekliye zam haberine çevrildi. İktidara yakın Yeni Asır gazetesi yazarı Faruk Erdem kaleme aldığı yazısında emekli maaşı zammı tahminlerini paylaştı. Milyonlarca SSK, Bağ-kur emeklisi 2022 yılında alacağı zam miktarına bakıyor. İşte Faruk Erdem’in yazısı…

Emekli maaşı zammına ilişkin bugün “AGİ için tebliğ bekleniyor” başlıklı bir yazı kaleme alan Faruk Erdem, “Tahminlerimize göre yıl sonunda yüzde 15-16 civarında bir zam oluşması bekleniyor. Ancak burada da sendikaların yetkililerle yaptığı görüşmeler var. Bir ek protokol ile ayrı bir zam gündemde.” dedi.

Faruk Erdem’in yazısının ilgili kısmı şöyle:

“Emeklilerin maaşları her yıl enflasyona göre belirleniyor. Ancak bu sene farklı bir ek zam sistemi devreye girebilecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yıl iki kez 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor. Bu yıl da 5 aylık enflasyon yüzde 10.48 olarak belirlendi.
Buna Aralık enflasyonu da eklenecek.
Tahminimiz yıl sonunda rakamın yüzde 14-15 seviyesinde gerçekleşmesi.
Ancak asgari ücrete yapılan yüzde 50.4'lük tarihi zam bu kesimde de beklentileri artırdı. Yapılan açıklamalarda da bir ek zam geleceği söylendi.
Burada daha düşük olan maaşlara daha yüksek oranda olmak üzere bir ek zam yapılması gündemde. Öne çıkan formüllerden birisi Temmuz'da yapılan yüzde 8.45'lik zamma ilaveten yüzde 29'luk bir zam yapılarak kümülatif olarak yüzde 40 artışa ulaşılması. Tabi çalışmaların sonucunu bekleyip görmek lazım. Memur emeklileri ise toplu sözleşme zammı alacaklar.
Onlar için yüzde 5'lik Ocak zammına ilaveten enflasyon farkı ekleniyor. Yine tahminlerimize göre yıl sonunda yüzde 15-16 civarında bir zam oluşması bekleniyor. Ancak burada da sendikaların yetkililerle yaptığı görüşmeler var. Bir ek protokol ile ayrı bir zam gündemde.”