Ayçiçek yağı fiyatları başta olmak üzere mutfak ürünlerinde yaşanan zamlar vatandaşları cebini derinden etkiliyor. Rekabet Kurumu, BİM, Carrefoursa, ŞOK, Migros ve A101’e toplamda 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası vermişti. Karara itiraz eden zincir market yönetimleri yargıya gideceklerini duyurmuştu. MİGROS’un payına ise 517,7 milyon lira para cezası düşmüştü. Migros ayçiçek yağı fiyatları gerekçe gösterilerek 517,7 milyon lira para cezasına kesilmişti. MİGROS İcra Kurulu Başkanı Özgür Tort, “fahiş fiyat” cezasına gerekçe olarak gösterilen ayçiçek yağını zararına sattıklarını savundu. 

MİGROS FAHİŞ FİYAT CEZASINA İTİRAZ GEREKÇELERİNİ AÇIKLADI

Migros İcra Başkanı Özgür Tort bir grup gazeteci ile bir araya gelerek, Rekabet Kurumu’nun verdiği ‘fahiş fiyat’ cezasına itirazlarının gerekçelerini açıkladı. Özgür Tort, “Bu cezanın maddi yükünü kesinlikle tüketiciye yansıtmayacağız. Migros olarak, itirazlarımızı ilgili makamlarla paylaşacağız ve hukuki yollardan süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Gerçekler ışığında hukukun tarafsız ve adil bakışıyla haklılığımızın teyit edileceğine inancımız tam.” dedi.

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI İÇİN ÇARPICI SÖZLER: ZARARINA SATIYORUZ

Rekabet Kurumu’nun ceza kararlarının odağında tedarikçi Savola Gıda’nın ürettiği ayçiçek yağı fiyatı yer alıyor. Ekim 2019 yılında tonu 700 Dolar olan ham yağın 2021 yılında bin 405 dolara yükseldiğini belirten Özgürt Tort, bu etkinin üzerine dolar kuru artışıyla ayçiçek yağı maliyetinin yaklaşık 3 katına çıktığını söyledi.

Özgür Tort şunları kaydetti:

“Migros’ta satılan Savola marka ayçiçek yağı satışları toplam ciromuzun binde 3’ü seviyesindedir. Ayrıca Migros’un Türkiye ayçiçek yağı pazarındaki payı da yüzde 3,8 civarındadır. Kısaca ekonomik büyüklüğü sınırlı olan ve zararına satılan ayçiçek yağında rekabet ihlali doğal olarak rasyonel değildir. Migros’un Savola ayçiçek yağı ürününden yıllık ortalama brüt kâr seviyesi yüzde 8’dir. Bu orandan yüzde 22 operasyonel masraflar düşüldüğünde faaliyet karında yüzde 14 zararla satılmaktadır.”

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI İSTİSNASIZ İNDİRİMDE

Hürriyet’ten Sefer Levent’in haberine göre, Migros’ta üç yıllık dönemin toplam 390 gününde Savola Gıda 5 litre ayçiçek yağı ürününde zararına satış göze alınarak indirim uygulandığını öne sürdü. Tort, bunun yanında geri kalan 705 günde de farklı markalardaki ayçiçek yağlarının dönüşümlü olarak istisnasız bir indirimde olduğunu belirtti.

Tort, Rekabet Kurulu’nun soruşturmasında bahsi geçen görüşmenin Migros’un Savola yağı ile ilgili herhangi bir perakendeci ile değil, doğrudan üreticiyle yaptığı ve yeni fiyat artışının ötelenmesine ilişkin doğal bir ticari görüşme olduğunu savundu.

Kaynak: Milli Gazete