Emeklilere müjde diye açıklanan “tamamlayıcı emeklilik” modeline göre, kıdem tazminatı tamamen devletin inisiyatifine geçerken, 60 yaşına kadar çalışanlar kıdem tazminatını kullanamayacaklar. 60 yaşından sonra ise sadece yüzde 25’ini nakit olarak alacak, geri kalan yüzde 75’i de düşük emekli maaşlarına yansıtılarak, hak sahibine parça parça ödenecek. Ancak bu model de sosyal taraflardan gerekli desteği bulamadı.

HER KÖKLÜ DEĞİŞİKLİĞİN FATURASI ÇALIŞANA

Geçmişte IMF programlarının dayatmasıyla Sosyal Güvenlik Sistemi’nde “reform” adı altında birçok köklü değişiklikler yapıldı. Bu köklü değişikliklerin başında emeklilik yaşının yükseltilmesi ve emekli maaşlarının düşürülmesi geldi. Buna gerekçe olarak, eğer bu değişiklikler yapılmaz ise sistemin iflas edeceği gösterildi. Emeklilik yaşının yükseltilmesi ve emekli maaşlarının ciddi oranda düşürülmesine rağmen sistem yine tıkandı.

Geçmişte IMF programlarının dayatmasıyla Sosyal Güvenlik Sisteminde “reform” adı altında birçok köklü değişiklikler yapıldı. Bu köklü değişikliklerin başında emeklilik yaşının yükseltilmesi ve emekli maaşlarının düşürülmesi geldi. Buna gerekçe olarak, eğer bu değişiklikler yapılmaz ise sistemin iflas edeceği gösterildi.

Milli gazeteden Sadettin İnan'ın haberine göre, Emeklilik yaşının yükseltilmesi ve emekli maaşlarının ciddi oranda düşürülmesine rağmen sistem yine tıkandı. Reform adı altında yapılan düzenlemelerde çalışanların bugüne kadar birçok kazanılmış hakları ellerinden alınırken, sadece kıdem tazminatı kalmıştı. Kıdem tazminatının da çalışanların elinden alınması için farklı zamanlarda “fon” adı altında farklı adımlar atılmıştı. Ancak çalışanların ve sosyal tarafların kararlı duruşundan dolayı hükümet burada somut bir adım atamamıştı.

FON YERİNE TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ

Çalışanların tamamı kıdem tazminatından yararlanamadıkları gerekçe gösterilerek “fon” adı altında çalışanların bu hakkı ellerinden gasp edilmeye çalışılırken, şimdi de düşen emekli maaşları için kıdem tazminatı üzerinden formüller geliştirilmeye başlandı. Bugüne kadar reform adı altında çalışanların sosyal güvenlik sistemindeki bütün hakları ellerinden alınırken, acınacak duruma kadar düşen emekli maaşları da yine çalışanların son kalesi elinden alınarak iyileştirilmeye çalışılacak olması dikkat çekiyor.

60 YAŞINA KADAR KULLANAMAYACAKLAR

Sosyal taraflarda tartışmaya açılan ancak ortaya somut bir çalışma konulmayan ve adına da tamamlayıcı emeklilik modeli denilen sisteme göre, çalışanların kazanılmış hakkı olan kıdem tazminatı tamamen devletin inisiyatifine geçecek. 60 yaşına kadar çalışanlar kıdem tazminatını kullanamayacaklar. 60 yaşından sonra ise sadece yüzde 25’ini nakit olarak alacak geri kalan yüzde 75’i de düşük emekli maaşlarına yansıtılarak, hak sahibine parça parça ödenecek. Tamamlayıcı emeklilik modelinde kıdem tazminatı 60 yaşından önce sadece ev alma ve ağır hastalık durumlarında bir kısmını kullanabilecek. Söz konusu model yürürlüğe girerse çalışanlar, karşı çıktıkları kıdem tazminatı fonunu bile arar hale gelecek.

SOSYAL TARAFLAR SESSİZ!

Hükümet, tamamlayıcı emeklilik modeliyle ilgili olarak ortaya henüz yazılı bir taslak koymazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile konu tartışmaya açıldı. Sosyal taraflardan tamamlayıcı emeklilik modeline bir destek gelmezken, derin bir sessizlik hâkim.

FONDAN DAHA AĞIR ŞARTLAR TAŞIYOR

Kıdem tazminatı konusunda, fon tartışmaları uzun yıllardır gündemde tazeliğini korurken, sosyal taraflar bu konuda bile bir birliktelik sağlayamayarak karşı çıkmışlardı. Şimdi getirilmek istenen tamamlayıcı emeklilik sisteminin, kıdem tazminatı fonundan daha ağır şartlar barındırması dikkat çekiyor.

SOSYAL TARAFLARDAN DESTEK BULUNAMADI

Hükümet, tamamlayıcı emeklilik modeliyle ilgili olarak ortaya henüz yazılı bir taslak koymazken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile konu tartışmaya açıldı. Sosyal taraflardan tamamlayıcı emeklilik modeline bir destek gelmezken, derin bir sessizlik hâkim. Şimdi getirilmek istenen tamamlayıcı emeklilik sisteminin, kıdem tazminatı fonundan daha ağır şartlar barındırması dikkat çekiyor.

Bir tek kıdem kaldı ona da şimdilik dokunulamadı

Reform adı altında yapılan düzenlemelerde çalışanların bugüne kadar birçok kazanılmış hakları ellerinden alınırken, sadece kıdem tazminatı kalmıştı. Kıdem tazminatının da çalışanların elinden alınması için farklı zamanlarda “fon” adı altında farklı adımlar atılmıştı. Ancak çalışanların ve sosyal tarafların kararlı duruşundan dolayı hükümet burada somut bir adım atamamıştı.