tv100.com yazarı Emre Özpeynirci otomobil piyasasında yaşananları köşesine taşıdı. Satın alma gücünün neredeyse dibe vurması nedeniyle otomotiv pazarının büyük darbe aldığını söyleyen Özpeynirci satış istatistikleriyle otomobil piyasasının geldiği noktayı şu sözlerle anlattı: "Bırakın sıfır otomobili, ikinci elin bile artık yenisini alamıyoruz." İşte Özpeynirci'nin otomobil piyasası ile ilgili çarpıcı yazısı.

Türkiye tarihinde sıfır veya ikinci el bir otomobil almak hiç bu kadar zor olmamıştı. Bir taraftan satın alma gücümüz hızla erirken diğer taraftan otomobil fiyatları kurlara, artan üretim maliyetlerine ve yüksek vergilere bağlı olarak durmadan yükseliyor.
Bunların üstüne krediye ulaşmak da imkânsız hale gelince, ne yazık ki nüfusun büyük kısmı ne sıfır ne de ikinci el bir otomobil alamıyor. Ama arınmadan sonra en büyük ihtiyacımız olan otomobillere (mobilite) sahip olmak bu kadar zor olmamalı.
SON 3 AYDIR DARALIYOR
Ülkemizde yılda ortalama 600 bin adet sıfır otomobil satıldığı düşünülürse, son yıllarda insanlar mobilite ihtiyacını ağırlıkta olarak ikinci el otomobille sağlamaya çalışıyor. Ama orada da büyük sıkıntılar  var.
EBS Danışmanlık’ın hazırladığı verilere göre, Eylül 2021’den sonra dokuz ay boyunca kesintisiz büyüyen ikinci el otomobil pazarı son üç aydır ciddi şekilde daralıyor. Bunda da en büyük etken kredi yollarının kapanması, yüksek fiyatlar, ÖTV söylentileri ve biraz da altı ay ve 6 bin km sınırlaması. Temmuz ayında yüzde 7,8 düşen ikinci el otomobil pazarındaki daralma ağustos ayında yüzde 12,9’a kadar yükselmişti. Eylül ayında ise ikinci el otomobil pazarındaki daralma yüzde 20,1’e ulaştı.
SIFIR HAYAL, HURDA GERÇEK
Nasıl daralmasın ki, yüksek fiyat, enflasyon ve kredi almada ki zorluk vatandaşın alım gücünü de sıfırladı. Ama detaylar durumun daha kötü olduğunu ortaya koyuyor.
Daralan ikinci el otomobil pazarında satılan otomobillerin yüzde 60’ı 10 yaş ve üzeri, yüzde 32’si 20 yaş ve üzeri otomobillerden oluşuyor. Geçen sene aynı dönemde 10 yaş ve üzerinin oranı yüzde 52 civarındaydı, varın siz düşünün.
Sonuç olarak bırakın sıfır otomobili, ikinci elin bile artık yenisini alamıyoruz. Dokuz ay sonunda sıfır otomobilleri de dâhil ettiğimizde satılan her 100 otomobilin 32’sinin 20 yaş ve üzeri yani hurda niteliğindeki araçlar olduğu ortada.
Bin kişiye düşen 162 adet otomobil ile Avrupa’nın açık ara son sırasında bulunan 85 milyonluk ülkede nüfusun yüzde 90’ı için yeni bir otomobil almak hayalden de öte...
Başka söze gerek yok!