CHP Ankara   Milletvekili Eczacı Gamze Taşcıer, SGK'nın karşılamadığı ilaçlar için vatandaşın vebinden çıkan parayı gündeme taşıdı.

Taşçıer, “2019 yılında her 100 kutudan 3.6'sı geri ödeme kapsamında değilken, 2021'de bu oran yüzde 55 artışla 5.6'ya yükseldi. Geçtiğimiz yıl, geri ödenmeyen ilaçlar için vatandaşın kendi cebinden yaptığı ilaç harcaması 6 milyar 220 milyon lira oldu. Bu tutar 2019'da 2 milyar 980 milyon liraydı” ifadelerini kullandı.

Geri ödeme planı çerçevesine dahil edilemeyen ilaçların ortalama ücretleri, geri ödemede olanlara nazaran üç kat pahalı bulunuyor. Söz konusu durum nedeni ile vatandaşın ekonomik anlamda zorlayan bu ilaçlara ulaşmak için ceplerinden ödeme yapması gerekti. Taşçıer, yaptığı açıklamanın devamında  “Vatandaş hastaneye adım attığından itibaren ilaç, reçete, muayene katılım payı, eşdeğer ilaç farkı gibi 15 kalemde yine kendi cebinden ödeme yapıyor. Ekonomiyi batırdıkları gibi SGK'yı da batırdıkları için cepten yapılan harcama yıldan yıla artıyor” ifadelerini kullandı.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan da, “İlaç yokluğu, vatandaşın ödediği katılım ve fark ücretleri çekilmez bir hal aldı. Euro kuru ile reel kur arasındaki makas açıldıkça ilaçlar yok oluyor” diye konuştu.