Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) faaliyet raporunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kuruma ödenmesi gereken yıllık katkı payının ödenmediği görüldü. 50 milyar TL'yi aşan bu katkı payı, emekli maaşlarını ödeyebilmek için taşınmazlarını satışa çıkaran SGK için hayati önem taşıyor. Konutu Meclis gündemine taşıyan CHP'li Selin Sayek Böke, SGK'ya ödenmesi gereken katkı payının akıbetini sordu.

CHP’li Selin Sayek Böke, Meclis'te Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın SGK'ya ödemesini yapmadığı yıllık katkı payını Meclis gündemine taşıdı.

Yasaya göre, devlet katkısı olarak hesaplanacak bu tutar, talep edilen tarihi takiben 15 gün içinde Hazine tarafından SGK'ya ödeniyor.

2019 FAALİYET RAPORUNDA ORTAYA ÇIKTI

Sözcü'de yer alan habere göre, devletin SGK'ya Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre, malullük, yaşlılık sigortaları, ölüm sigortaları ve genel sağlık sigortası priminin dörtte biri oranında katkıda bulunması gerekiyor. Yıllık 50 milyar TL'yi aşan bu katkı payı 2019 yılına kadar Bakanlığın aktardığı bütçe ile Hazine tarafından SGK'ya yapıldı. SGK'ya 2017'de 49,1 milyar lira, 2018'de 53,9 milyar lira devlet katkısı ödemesi yapıldı.

Ancak SGK'nın 2019 faaliyet raporunda bu ödemenin yapılmadığı ortaya çıktı.

Bu katkı payı bütçe zorluğu çektiği için taşınmazlarını satışa çıkaran SGK hayati önem taşıyor. 

EMEKLİ MAAŞLARI NESIL ÖDENECEK?

Gerekli ödemenin yapılmamasının SGK'nın ekonomik olarak devamlılığını büyük oranda etkileyeceği ve kurumun çöküşüne neden olabileceği endişesine sebep oldu.

Emekli maaşlarının nasıl ödeneceği merak ediliyor. Öte yandan meydana gelen boşluğun kapatılması için yurttaşlardan alınan katılım payı ve ilave ücretin artırılacağı iddiaları ortaya atıldı.

CHP'li BÖKE: TEKNİK BİR HATA MI, HAZİNE FİNANSMANI SORUNU MU?

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke söz konusu iddiaları Meclis'te gündeme getirdi. Böke, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yanıtlaması talebiyle sunduğu soru önergesinde, SGK'ya ödenmeyen 50 milyar TL'yi aşkın paraya ne olduğunu sordu.

CHP'li Böke'nin önergesinde şu sorular yer aldı:

SGK'nın 2019 Yılı Faaliyet Raporu'nda devlet katkısının görülmemesinin sebebi raporun hazırlanışında ortaya çıkan teknik bir hata mıdır?

Hazine, SGK'ya ödemesi gereken 2019 yılına ilişkin devlet katkısını ödemediyse, SGK ile bunun gerekçesini paylaşmış mıdır? Paylaştıysa bu gerekçe 2019 yılında Hazine'nin finansmanında ortaya çıkan sorunlar mıdır?

Sosyal güvenlik sistemimizin mali sürdürülebilirliğini zayıflatan bu durumda, emekli aylık ve ödenekleri ile sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü olan Sosyal Güvenlik Kurumu, hangi kalemlerden tasarruf yapacaktır?

Sorunun bu haliyle sürmesi durumunda önümüzdeki aylarda kıdem tazminatı, emekli aylık ve ödeneklerinin ödenmesinde sorunlar ve hak kayıpları, sağlıkta vatandaşlardan alınan katılım payının ve ilave ücretin artırılması, Genel Sağlık Sigortası'na ek olarak vatandaşın cebinden ayrıca tamamlayıcı sağlık sigortası alınması gibi vatandaş aleyhine adımlar gündeme gelebilir mi? Bunu engellemeye dönük bir önlem planınız var mı?