Sahte emeklilik şirketleri, başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın farklı ülkelerinden yaklaşık 700 bin kişiden en az bin 500, en fazla 3 bin euro toplayarak dev dolandırıcılığa imza attılar. Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, vurgunu fark eden ve 25 milyar dolar zarara uğrayan Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK), binlerce gurbetçinin emekliliğini iptal etti.

Haberde aktarılana göre sahte emeklilik şirketleri, "Sizi 3 bin 600 günden, daha az prim ödeyip daha yüksek maaş alarak emekli edeceğiz" diyerek Türk vatandaşlarına vaatte bulundu.

Söz konusu kişilerin, bir yasal ticari faaliyeti olmayan şirketlerde bir gün ila 15 gün, bazen de bir ay kadar sigortalı gösterildiği kaydediliyor.

1.5 milyar euro'yu kurdukları şirketler veya şahıslarına havale ettiren sözde ‘emeklilik danışmanları', insanları Türkiye'de kurdukları paravan şirketlerde çalışıyormuş gibi göstererek, SSK numaraları verdirmiş. Buna dayanarak da binlerce kişi, SSK'dan 4A sigortalısı olarak, emekli edilmiş.

Durumu fark eden SGK'nin bu şirketleri takibe aldığı ve kişi başı ortalama 120 bin TL ödeyerek emekli olan 700 bin kişiden bir çoğuna, “Sahte bilgi ve belgelerle aylık bağlattığınız için emekli aylığınız iptal edildi. Size ödediğimiz paraları faiziyle geri ödeyeceksiniz” yazısını gönderdiği ifade ediliyor.

25 milyar dolar zarara uğrayan ve emekliliği iptal eden SGK'nin, 10 yıl geriye dönük tüm maaşlar ve emeklilik ikramiyelerini de geri istediği belirtiliyor.