Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT yasası yok dese de EYT'liler mücadelesine devam ediyor. Peki kimler EYT kapsamında yer alıyor. EYT yasası çıkmazsa ne zaman emekli olabilirler? İşte detayları...

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için "Milletimin zararına olan bir şeye seçim kaybetsek de yokum." diyerek konuyu kapatmıştı. EYT'liler ise Meclis'teki muhalefet partileri ile Meclis'te grubu bulunmayan siyasi partileri de ziyaret ederek seslerini duyurmaya çalışıyor.

Peki olası EYT yasası çıkarsa kimler bu kapsamda olur? Şayet EYT yasası çıkmazsa EYT'liler ne zaman emekli olur? İşte detaylar...

EYT KAPSAMINDA MIYIM?

İş Hukuku Uzmanı Sezgin Özcan, Sözcü gazetesinde yazdığı köşesinde bir okurun kendisine yönelttiği "5 Mayıs 1974 doğumluyum. 3 Temmuz 1998 tarihinde Emekli Sandığı'na bağlı olarak (memur) iş başlangıcım var. Aralıksız olarak (sadece askerlikte 1 aylık sınıf okulunda kesinti var) 2017 Nisan ayına kadar çalışmışlığım var (yaklaşık 6700 gün). Acaba EYT kapsamında mıyım? Bu hali ile ne zaman emekli olabilirim? Daha çalışmam lazım mı?" sorusuna "Hizmet başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden önce olduğundan EYT'lisiniz" şeklinde cevap verdi.

EYT kapsamına girmek için hizmet başlangıcının 8 Eylül 1999 tarihinden önce olması gerektiğini ifade eden Özcan, "Ancak bugüne kadar EYT ile ilgili bir yasa taslağı ortaya çıkmadığından EYT'liler için öngörülen emeklilik şartları konusunda da bir veri yok." diyerek şöyle devam etti:

"EYT'lilerin talebi, 8 Eylül 1999 öncesi emeklilik şartlarının uygulanması. Ola ki EYT yasası çıkar ve 8 Eylül 1999 öncesi emeklilik şartları uygulanırsa, Emekli Sandığı statüsünden emeklilik için yaş şartı aranmaksızın erkeklerin 25, kadınların ise 20 tam yıl hizmet süreleri olması gerekecek."

MEVCUT YASADA NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

EYT'li olanların hizmet süresinin 25 yıl olması gerektiğini belirten Özcan, 25 yıldan az olan bir çalışanın ise EYT çıktığı takdirde hizmet süresini tamamladıktan sonra emekli olmaya hak kazanacağını kaydetti. EYT hesabı yapanları uyaran Özcan, "EYT konusunda fazla umutlu olmamanızı önerim. Zira Cumhurbaşkanının son açıklamaları, yakın gelecekte EYT'lilerle ilgili bir düzenleme yapılmayacağını gösteriyor." dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarına ilişkin olarak EYT yasasının çıkmayacağını belirten Özcan, mevcut emeklilik yasasında hizmet süresinin 15 yıl olduğunu ancak erkeklerde 61 yaş dolduğunda ya da 25 tam yıl yani 9 bin (9000) hizmet süresini tamamlayanların 57 yaş dolduğunda emekli olabileceğini belirtti.

Kaynak: Milli Gazete