Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Reuters’a verdiği ropörtajda sıkı para politikası başta olmak üzere gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 2021’de uzun bir süre için faiz indirimini düşünmenin mümkün görünmediğini söyleyen TCMB Başkanı Naci Ağbal, geçmiş döngüler faizi çok erken indirmenin ekonomik maliyetleri olduğunu gösterdiğini belirtti. Reuters’e demeç veren Ağbal, yabancı merkez bankaları ile döviz swap anlaşmaları yapma planları olmadığını ifade etti. Ağbal, harcanan döviz rezervlerni ihaleleri kullanarak sabırlı şekilde artıracaklarını vurguladı.

Ocak ayı enflasyon rakamlarının tahminlere yönelik yukarı yönlü riske işaret ettiğini belirten Ağbal, enflasyonda tahmin patikasının üzerinde herhangi bir hareket olmadan önce politika sıkılaştırmaya hazır olduklarını ifade etti. Ağbal, Merkez Bankası’nın amacının para politikası kararları ile piyasanın önüne geçmek olduğu anlattı. TCMB Başkanı, piyasalara TCMB’nin politika kararlılığının bilincine vardıkça daha fazla sermaye girişi beklediklerini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan “enflasyonu düşürmek için faizi de düşürmek gerekir” derken, Merkez Bankası enflasyonu düşürmek için faizi yüksek tutmalıyız diyor. Merkez Bankası son yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizleri yüzde 17’de sabit tutarak, “sıkı para politikasına devam” demişti. Öte yandan ekonomi yönetiminin 2 yıldır düşük faizle piyasaya pompaladığı krediler dolar kurunu 7,70’e yükseltti. Üstelik bu süre içinde 133 milyar dolara yakın kaynak sadece dolar kurunu baskılamak için satılmı