"Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nın 2020 yılı birinci çeyrek sonuçlarına göre, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı bir önceki çeyreğe göre 6,2 puanlık düşüşle yüzde 29,2’ye geriledi. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 58’i gıda-market, yüzde 56’sı ise fatura giderlerinde artış yaşadı.

800’den fazla ürüne ek Gümrük Vergisi

İthalatta 800’ün üzerinde eşya için Eylül sonuna kadar ürün bazında değişen oranlarda yüzde 30’a kadar ilave Gümrük Vergisi uygulanacak. Listede iş makineleri, matbaa baskı makineleri, tarım makine ve aletleri, otomotiv yedek parçaları, ofis makineleri, televizyonlar gibi pek çok kalem yer alıyor.

ING Türkiye’nin, “Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nın 2020 yılı birinci çeyrek sonuçlarına göre, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı bir önceki çeyreğe göre 6,2 puanlık düşüşle yüzde 29,2’ye geriledi. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 58’i gıda-market, yüzde 56’sı ise fatura giderlerinde artış yaşadı.

ING Türkiye, Türkiye’de kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla 2011 yılından bu yana IPSOS işbirliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2020 yılı birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Bu dönemde, tasarruf sahipliği oranı önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 artarak yüzde 13,4’e yükseldi, ancak geçen sene aynı döneme göre yüzde 0,8 geriledi.

İlk çeyrekte, yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı bir önceki çeyreğe göre 6,2 puanlık düşüşle yüzde 29,2’ye geriledi. Diğer yandan, bu kitlenin içinde gelecek üç ay içerisinde tasarruf yapmayı hedefleyenlerin oranı, geçen çeyreğe göre üç puanlık artışla yüzde 16’ya yükseldi.

EN BÜYÜK DÜŞÜŞ SEYAHATTE

Koronavirüs salgınının tasarruf ve harcama davranışlarına etkisini ortaya koymak üzere nisan ayında yapılan ek çalışmada da çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre, katılımcıların yüzde 58’i gıda-market, yüzde 56’sı fatura giderlerinde artış yaşadı. Bunu yüzde 38 ile sağlık harcamaları, yüzde 36 ile telekomünikasyon izledi. Harcamalarda en büyük düşüş yüzde 79 ile seyahatte olurken bunu sırasıyla restoranda yeme içme, ulaşım, konaklama, giyim/aksesuar ve akaryakıt kategorileri takip etti.

Kaynak: Milli Gazete