Son olarak 2 eylül 2020 tarihinde görülen 7.36 TL seviyesine gerileyen dolar kuru, aradan geçen 4 aydan sonra yeniden bu seviyeyi gördü. Dolar kuru kasım ayında 8. 58 TL seviyelerine kadar çıkarak tarihi bir rekora imza atarken ekonomi yönetiminde yaşanan değişikliklerden ve  Merkez Bankası PPK toplantılarından çıkan faiz kararlarıyla birlikte sert bir düşüş süreci içerisine girdi. Dolar kuru bugün itibariyle son 4 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 7.36 TL seviyesine indi.

Dolar kurunda yaşanan geri çekilme bugün de devam ederken kur uzun zaman sonra 7.36 TL seviyesini test etti. Prof. Dr. Burak Arzova dolar kurunda yaşanan son düşüşleri değerlendirirken bir takım tahminlerde bulundu.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL DOLAR KURU NE OLUR?

Dolar kurunda yaşanan bu düşüşlerden sonra Dr. Arunç Kocabalkan’ın youtube kanalına konuk olan ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova dolar kuru için dikkat çekici ifadelerde bulundu. Burak Arzova’ya göre dolar kuru siyasette sağlanabilecek güven ortamıyla beraber önümüzdeki yıl da Türk Lirası’na olan talep artmaya devam edecek.

Arzova önümüzdeki dönem Türk Lirası ve dolar kuru hakkında şunları söyledi:

Ben Türk Lirası varlıklara evet faizin artmış olması sebebiyle belirli bir teveccüh olabileceğini bunun da 2021 yılın için devam edebileceğini düşünüyorum. Çünkğ netice itibariyle dolar kuru zaten belirli bir seviyeye geldi. Biraz daha aşağılara inebilir. Türk Lirası varlıklar da ciddi kazanç sağlıyor. Ama güven olursa o eldeki dolarla bozulacak bu çok kolay değil. Siyasetin de bu güveni vermesi lazım. Sadece ekonomik güven yetmiyor.

MERKEZ BANKASI OCAK AYINDA DA FAİZ ARTIRACAK!

Merkez Bankası’nın son toplantılarda piyasaların beklentisiyle doğru orantılı işler yaptığını belirten Arzova, aralık ayı enflasyon oranın yüzde 3’ün üzerine gelme ihtimaliyle birlikte önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde enflasyonun yüzde 16’ya çıkacağını öne sürdü. Arzova bu beklentiyle birlikte Merkez Bankası’nın ccak ayındaki PPK toplantısından da bir faiz artışı çıkabileceğini ifade etti. (Merekez Bankası son toplantıda politka faizini 200 baz pouan artırarak yüzde 17’ye çıkarmıştı)

Arzova konuşmasının devamında Merkez Bankası’nın ocak ayındaki olası faiz artırımının maksimum 100 baz puan olacağını öne sürdü.

“KİMSE FAİZLERİN ARTMASINI İSTEMEZ AMA…”

Konuşmasında kimsenin faizlerin yükselmesini istemediğini ifade eden Arzova “ Türkiye’de yıkıcı olan faizden ziyade dolar kurudur. Çünkü dolar kuru hem ithalatta içerideki fiyatların içerdeki fiyatların yükselmesine sebebiyet veriyor. Hem iç dengeleri bozuyor. Aynı zamdan ihracata yönelik maliyetlerimizi artırıyor ve firmalarımızın çok daha tahmin edilemez noktalara gelmesine sebebiyet veriyor” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete