Türk Lirasındaki değer kaybı aralıksız sürerken dolar kurundaki yükseliş devam ediyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yeniden faiz indirimine gitti. Toplantı sonrası yapılan açıklamada "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 15'ten yüzde 14'e indirilmesine karar vermiştir." denildi. Karar sonrası Para Piyasaları Uzmanı Tunç Şatıroğlu dikkat çeken tespitlerde bulundu.

"TCMB'YE DEĞİL ERDOĞAN'A BAKIN"

"Tekrar hatırlatıyorum. Faizlerin ne olacağı konusunda TCMB’nin açıklamaları kafa karıştırıyor." diyen Para Piyasaları Uzmanı Tunç Şatıroğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın açıklamalarına dikkat çekerek, "Sadece Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı dinleyin. Benim de hem Ekotürk’te hem de sosyal medyada anlattığım gibi faiz indirimleri bu yıl için bitmiştir. Gelecek yıl devam edecektir. Bence bu şekilde yorumlamak gerekir." ifadelerini kullandı.

İşte, Para Piyasaları Uzmanı Tunç Şatıroğlu'nun karar sonrası yaptığı o açıklamalar:

"Tekrar hatırlatıyorum. Faizlerin ne olacağı konusunda TCMB’nin açıklamaları kafa karıştırıyor. Ben PPK metninde ne yazmış bakmıyorum. Metinlerde enflasyona bakılıyordu, sonra o bakılan çekirdek dendi, yok geçici zaten enflasyon düşecek dendi, ilan edilen enflasyon %22 olmuş (TÜİK) hedef %5’tir fiyat istikrarı görevimiz deniyor… Şahap Kavcıoğlu göreve geldiği zaman Türk Lirası’nın itibarını koruyacağım demişti… Yapılan işler ortada… Bunların bir tutarlı yanı var mı? PPK metni ne demiş ne önemi var artık… Aralık ayındayız yıl bitti bu sene başka faiz indirimi yapmayacağız demiş…

Sadece Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı dinleyin. Benim de hem Ekotürk’te hem de sosyal medyada anlattığım gibi faiz indirimleri bu yıl için bitmiştir. Gelecek yıl devam edecektir. Bence bu şekilde yorumlamak gerekir."

"NE YAPACAKLARINI ŞAŞIRMIŞ DURUMDA"

Öte yandan vatandaşın ne yapacağını şaşırdığını ifade eden Para Piyasaları Uzmanı Tunç Şatıroğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

" Fed dün akşam açıklamalarını yaptı. Açıklamalar benim beklentim yönünde oldu, Powell piyasaları gerecek birşey söylemedi. Fed’in söylemleri genel piyasa beklentisi ile uyumlu, faiz artışını takvimini netleştiren, teskin edici açıklamalar oldu. Bu da piyasalara pozitif olarak yansıdı.

Artık Türkiye’de inşaatçılar dışındaki insanlar ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Parası olan korumak için ne yapacağını düşünüyor, hergün bana yüzlerce mesaj geliyor. Parası olan da kaygılı, gelceğe güvensiz. Diğer yandan insanlar market alışverişleri ile boğuşuyorlar. “17 yıllık eşimi markette bir teneke yağ alabilmek için tanımamazlıktan geldim” diyenler var.

Bakan Nebati, dün gerçekleşen bir toplantıda iş adamlarına 100’er milyon Dolar bozun demiş. Bence çok iyi demiş. Herkes için demiyorum, keza ihracatçı da yükselen kurdan memnun olmadığını, bu ortamda fiyat veremediğini, maliyetlerinin yükseldiğini, daha fazla özsermaye ile işlerini döndürmek zorunda kaldığını söylüyor. Ancak büyük müteahhitler ve Müsiad “düşük faiz ortamından” memnun. Bence onlar hemen 100’er milyon 100’er milyon dolar bozdursunlar…"