Öğrencilerin başı art arda gelen zamlarla dertte.

Ülkemiz ve dünya için kötü başlayan 2020 yılı, gelen zamlar açısından da yaşanan olumsuzlukları aratmıyor.

Hiç şüphe yok ki gelen zamlar herkesi olduğu kadar, öğrencileri de zor durumda bırakıyor. Daha henüz başında olduğumuz 2020 yılıyla birlikte yetkililer tarafından gençlerimizin omuzlarına yüklenen ağırlığı, gelin birlikte inceleyelim.

Gençlerin ehliyet alma hayali ertelenebilir

Milyonlarca genç için yılın ilk zamı ehliyet ücretlerine geldi. 18 yaşını doldurup ehliyetine kavuşma hayali kuran gençler, sürücü belgesine gelen yüzde 22.58'lik zam ile sarsıldı. Gelen zam ile 2019’da B sınfı ehliyet için ödenen ücret 613 lirayken bu tutar 751 liraya çıktı.

 

Sınav hediyesi: YKS zammı

Bir yandan okul dersleri bir yandan da üniversite sınavı stresiyle baş başa olan öğrencilere, bir kötü haber de ÖSYM'den geldi. Kurum yaptığı açıklamada Yükseköğretim Kurumları Sınavı ücretinde yüzde 40 zam yapma yoluna gitti.Geçen sene 50 Türk Lirası olan sınav ücreti, 70 Türk Lirası'na çıkarıldı.

 

Öğrenci pasolarıda zamdan payına düşeni aldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul'da ulaşıma yüzde 35 zam kararı aldığını duyurdu. Gelen fiyat artışı ile öğrenci abonmanları 40 Türk Lirası'ndan, 50 Türk Lirası'na çıkarıldı. Tek seferlik geçiş fiyatı öğrenciler için 1,25 Türk Lirası'ndan 1,75 Türk Lirasına çıktı.

Hal böyle olunca, bu yıl KYK burslarına yüzde 10'luk bir zam alabilen üniversite öğrencileri, giyim ve tüketim maddelerinin yüksek fiyatı ile baş etmeye çalışırken, ulaşım ücretlerinde de yüksek bir zamla karşı karşıya kaldı.

Henüz yılın ilk aylarında yaşanan zamlar, ilerleyen dönemlerde öğrenciler için umut vaat etmediği şeklinde yorumlandı.