Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, “Vatandaşın ayakta kalması her geçen gün daha da zorlaşıyor. Yeni çözümler bulunması gerekir. Açıkçası hükümet, ekonomiye çözüm üretebilecek bir durumda değil” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi tarafından yapılan “Halkın Enflasyonu” araştırması Eylül ayı raporunun sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.  Yayımlanan rapora göre son bir yılda gıda fiyat artışı yüzde 179,3’e ulaşırken, 2022 yılının ilk 9 ayındaki gıda fiyat artışı ise yüzde 98,2 oldu.  Ekonomik krizde beli bükülen vatandaşın alım gücünün günbegün eridiğinin altını çizen Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, konuya ilişkin Milli Gazete’ye değerlendirmelerde bulundu.

“HÜKÜMET EKONOMİYE ÇÖZÜM ÜRETEBİLECEK BİR DURUMDA DEĞİL”

Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, “Yaşanılabilir bir ortam yok, gidişat onu gösteriyor. Fiyatlar bu şekilde artmaya devam ederse, asgari ücreti istedikleri kadar artırsınlar ortada yaşam diye bir şey kalmayacak. Dolayısıyla zor günler bizi bekliyor. Açlık sınırı her ay 200-250 TL yükseliyor. Vatandaşın ayakta kalması her geçen gün daha da zorlaşıyor. Yeni çözümler bulunması gerekir. Açıkçası hükümet ekonomiye çözüm üretebilecek bir durumda değil. Geçen sene Eylül ayında 100 TL değerindeki bir ürün bu sene Eylül ayında 279 TL’ye çıkmış durumda.” ifadelerini kullandı.

GIDA FİYATLARINDA YILLIK ARTIŞ YÜZDE 179,3

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre en fazla tüketilen 64 gıda maddesinin bir önceki aya göre yüzde 3,4 oranında artış yaşandığı belirtildi. Yanlış ekonomi ve tarım politikalarının gıda fiyatlarında yol açtığı artışa dikkat çekilen raporda, vatandaşların açlık riski ile karşı karşıya kalma olasılığının büyüdüğü ifade edildi.  2022 yılı Ocak-Eylül dönemi mutfakta yaşanan artışın gözler önüne serildiği araştırmada; ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 97,9 oranında artış gösterirken,  et ve balık fiyatlarında bu artış yüzde 56,7 olarak belirtildi. Süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarındaki 9 aylık artış yüzde 64,8 iken, yağ fiyatlarındaki artış yüzde 34,6 olarak gerçekleşti. Meyve fiyatlarındaki 9 aylık artış yüzde 200,2 olarak açıklanırken, sebze fiyatlarındaki artış yüzde 197 olarak hesaplandı. Ve son olarak bakliyatta yüzde 57,4’lük bir artış yaşanırken, diğer gıda maddelerindeki artış yüzde 99,1 olarak tespit edildi.

EKMEK VE MAKARNA YÜZDE 173,5 ARTTI

Yayımlanan raporda gıda fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 179,3 olarak açıklandı. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 173,5’lik bir artış yaşandı.  Et ve balık fiyatlarındaki yıllık yüzde 103,6 iken, süt, süt ürünleri ve yumurtadaki yıllık artış yüzde 146,9 oldu. Yağ fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 96 oranında gerçekleşti. Açıklanan verilere göre sebze ve meyvedeki yıllık artış ise başı çekiyor. Meyve fiyatlarında yıllık artış yüzde 215,5 iken, sebze fiyatlarındaki artış yüzde 447,1 seviyelerinde. Bakliyat fiyatlarında yaşanan yıllık artış ise yüzde 130,5 olarak görüldü.

Mustafa Akpınar / İstanbul