Dünyanın en büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Moodys, Türkiye’nin kredi notunda değişikliğe gitmedi. Moodys’s bu hamlesi dolar kuru için ne anlama geliyor?

Daha önce açıklanan takvime göre Kredi derecelendirme kuruluşlarından olan Moody’s 4 Aralık Cuma günü Türkiye’nin kredi notunda bir güncelleme gidecekti fakat bu güncellemeyi gerçekleştirmedi. Türkiye’nin kredi notunu ve görünümünde değişikliğe gitmedi.
11 Eylül’de sürpriz bir kararla takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu ‘B1’den ‘B2’ye düşürmüş ve not görünümünü ‘negatif’ olarak bırakmıştı.

Son olarak sürpriz bir kararla 11 Eylül’de takvim dışı bir değerlendirmeye giden Moody’s Türkiye’nin kredi notunu ‘B1’den ‘B2’ye düşürmüş ve not görünümünü ‘negatif’ olarak bırakmıştı. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B2 görünümünü de negatif olarak tutmaya devam etme kararı aldı.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkeler hakkında verdiği notlar yabancı yatırımcının mevcut ülkeye yatırım yapıp yapması konusunda oldukça önemliyken dolar gibi döviz kurlarının yönünü belirlemede de etkili.

MOODY’S’İN KARARI 11 EYLÜL’Ü HATIRLATTI!

Moody’s Türkiye’nin kredi notunda bir düzeltmemeye gitmemesi dolar kuru  açısından oldukça önemli.

Avrasya Yatırım’ından ekonomist Evren Devrim Zelyut Moody’s aldığı kararı dolar kuru açısından değerlendirdi.

Zelyut’a göre Moodys’in zaten oldukça sıkıntılı bir durumda olan kredi notunda bir değişliğe gitmemesi 11 Eylül’deki son not indirimi öncesi aldığı kararla benzerlik gösteriyor.

Evren Devrim Zelyut “5 Haziran’da Türkiye’nin rakamlarının kötüye gittiğini gören Moody’s, Türkiye’nin notu ve görünümünde aynen 4 Aralık’ta olduğu gibi bir değişiklik yapmadı. Daha sonra Moody’s 11 Eylül’de kredi notumuzu B1 seviyesinden B2 seviyesine görünümü de negatife düşürdü.” dedi.

KREDİ NOTU DÜŞECEK UYARISI

Moodys’in görünümü negatifte bırakmasının ne anlama geldiğini açıklayan Avrasya Yatırım ekonomisti, Moody’s’in aldığı bu kararla bir sonraki dönemde kuvvetle muhtemel Türkiye’nin kredi notunu düşüreceği uyarısında bulunduğunu söyledi.

DOLAR KRİZİ BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR

Zelyut Moody’s görünümü negatifte tutmasıyla son yaptığı not indiriminde öne sürdüğü dolar kuru krizi beklentisinin devam ettiğini açıklarken bu beklentinin sona ermesi kredi notundan önce görünümün pozitife dönmesi gerektiğini ifade etti.

Moody’s’in Türkiye’deki kredi notunu düşürmede etkili olan ödemeler dengesi krizinin yani dış ticaret açığının oldukça önemli olduğu Zelyut tarafından vurgularken Dolar / TL’ye vuracak asıl olayın bu olduğunu ileri sürdü. Zelyur konuşmasının devamında dış ticaret açığı ne kadar artarsa dolar kuru da o ölçüde artar uyarısında bulundu.

Kaynak: Milli Gazete