Asgari ücretin açıklanmasının ardından memur ve  emekli vatandaşlar 3 Ocak tarihinde açıklanacak enflasyon rakamlarına odaklandı. Kritik enflasyon verisi öncesinde emekli ve memur maaşlarına yapılacak zamma ilişkin kulis haberler gelmeye devam ediyor. İktidara yakınlığı ile bilinen Milliyet yazarı Zafer Şahin, kulislerden edindiği bilgileri bugün köşesinde aktardı.

Asgari Ücretin 2022’de 4.253 lira olduğunu ve Linyit ve taşkömürü çıkarılan iş yerlerinde yer altında çalışan işçiler için uygulanacak asgari ücretin iki katına çıkarılarak 8.506 liraya yükseltildiğini belirten Şahin, en düşük kamu işçileri için uygulanacak taban ücretin seyyanen zamla birlikte 4.100 liraya çıkacağını vurguladı. Şahin kamu işçilerine ek yüzde 12 zam verileceğini ve aynı zamanda kümülatif zam oranı yüzde 34 olacağını belirtti.

Memurlara yapılacak zamma ilişkin Zafer Şahin, "Kamu görevlilerinin maaşlarına 2022’nin ilk altı ayı için yüzde 5, ikinci altı ayı için yüzde 7 olmak üzere yıllık bazda yüzde 12 + enflasyon farkı kadar zam  yapılacak.  2023 yılı için ilk 6 ay yüzde 8, ikinci altı yüzde 6, yıllık bazda ise yüzde 14 +  enflasyon farkı verilecek. Bu artışlardan memur emeklileri de aynı oranlarda faydalanacak. Oranı netleşmemekle beraber, bir refah payı artışı için de görüşmeler sürüyor. Sendika üyesi kamu görevlilerine verilen toplu sözleşme ikramiyesi de 135 liradan 400 liraya çıkarılacak." ifadelerini kullandı.

Din görevlisi, öğretmen, polis, hemşire gibi milyonlarca memurun beklediği 3600 ek gösterge için de tarih veren Şahin, "3600 ek göstergede de sona gelindi. 3600 ek gösterge ve kamuda sözleşmeli çalışanların kadroya geçişine dair 3+1 prensibi çerçevesinde çalışmalar bu sözleşme döneminde tamamlanacak. 2022’nin mayıs ayında 3600’ün hayata geçirilmesi planlanıyor." dedi.

Öğretmenlere verilen öğretim yılına hazırlık ödeneği 2022 için 1.325  liraya, 2023 için 1.400 liraya çıkarılacağını vurgulayan Şahin, "Sağlık personelinin nöbet ücretleri resmi ve dini bayramlarda yüzde 25, diyaliz ve ameliyathaneler gibi özellikli birimlerde yüzde 50 artırılacak. 112 acil çağrı merkezlerinde çalışan personele aylık 180 lira ilave ödeme yapılacak. Hemşire, ebe gibi tabip dışı sağlık personelinin ek ödemeleri yüzde 20 artırılacak" diye belirtti.

Emeklilere yönelik son zam iddialarını ise şahin şu şekilde dile getiriyor:

"Ve SSK, Bağ-Kur emeklileri... Bu gruptaki emekliler ocak ve temmuz olmak üzere senede iki kez zam alıyor. Zam oranları bir önceki altı aylık dönemdeki enflasyon oranına göre belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 2021’in ilk altı ayındaki enflasyona göre yüzde 12 civarında bir zam alması kesin görünüyor. 2022’nin 3 Ocak günü açıklanacak altı aylık enflasyona göre bu oranın daha da artması bekleniyor. Bu zamlar dışında maaşı 2.000 liraya kadar olan emeklilere ayrıca seyyanen 500 lira zam yapılacak. "

Zafer Şahin'in açıklamalarına göre emeklilere yönelik maaş zammı asgari ücretin çok altında kalacak.