Kamu bankası Vakıfbank'tan  AK Parti'li isimlere milyarlarca lira aktı.  CHP İstanbul  Milletvekili Özgür Karabat, AK Partili bürokratların yönettiği Vakıfbank’la ilgili dikkat çeken iddialarda bulundu. Karabat, AK Partili yandaşlara kredi verip tahsil edemediği miktarın büyüklüğü dikkat çekti.

Vakıfbank'ın yönetim kurulunda Abdülkadir Aksu, Sadık Yakut, Adnan Ertem ve Haydar Kemal Kurt gibi isimlerin olduğuna dikkat çeken Karabat, "Bankacılıkla alakalı ne bir eğitimi ne de tecrübesi var. Ertem aynı zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakan Yardımcısı. Paralar nerelere aktı?" diye sordu.

"Cumhurbaşkanı danışmanı  Cemil Ertem de orada" diyen Karabat, "Yönetim kuruluna 2020’de 3 milyon 869 bin TL huzur hakkı ödendi. Ama esas vurgun harcırah ödemelerinde: Tam 33 milyon 413 bin TL.
Tam 'Yağma Hasan’ın böreği' durumu. Diğer kamu iktisadi teşebbüsleri gibi Vakıfbank da AKP’nin istihdam ofisi haline geldi. Liyakatsiz AKP’lilere koltuklar veriliyor, bunlara on milyonlarca lira aktarılıyordu. Ama bunların esas görevi, milyarlık para transferleri yapmak" dedi.

"KİMLERE KREDİ ŞEMSİYESİYLE PARA AKTARILDI"

Karabat, "2020 yılında zarar niteliğinde kredi ve diğer alacaklar' 14.579.514.000 TL oldu. 'Tahsili şüpheli krediler' 2.378.547.000 TL olurken, 'tahsil imkanı sınırlı krediler' 486.196.000 TL’ye ulaştı. Toplamda 17.4 milyar TL bu milletin cebinden uçtu gitti. Hatırlatalım, o dönem bankanın tepe koltuğunda Abdülkadir Aksu vardı. Nasıl bir bankacılık yeteneği varsa Erdoğan Aksu’dan vazgeçemiyor! 17.4 milyar TL’lik krediyi ödemeyenleri de elbet Aksu biliyordur. Kimlere kredi şemsiyesiyle para aktarıldı'' ifadelerine yer verdi.

"BUNLAR HANGİ SİYASETÇİLERİN YAKINI?"

Karabat, "Özel bankalarda bu isimler değil yönetim kuruluna girmek, herhangi bir şubede işe bile alınmaz. Ama söz konusu AKP olunca kamu bankalarını yağmalamaktan imtina etmiyorlar. Sayıştay raporlarına bakalım, Vakıfbank’la ilgili ibretlik bir kısım var. Antalya’da bir turizm şirketine Vakıfbank yönetim kurulu kararı ile kıyak yapıldı. Şirketin kredi borcu 3 yıl ödemesiz, 10 yıllığına düşük faizle yeniden yapılandırıldı. Temerrüt faizi işletilmedi. Kredi yapılandırma komisyonu alınmadı. Vakıfbank’ın müşterisi bu “grup”un şirketlerinin kredi riskleri tespit ediliyor. Bu grubun 4 farklı hesabının sırasıyla 2.578.202.247 TL, 565.877.294 TL, 17.329.938 TL ve 5.400.000 TL riskleri tespit edilmiş. Ama işlem yapılmamış. Vakıfbank’ın AKP’li yönetiminin icraatları bitmedi. İzmit’te bir şirket var. İnşaat ve otomotiv işleri yapıyor. 05.09.2016’dan beri Vakıfbank’tan kredi alıyor. Sayıştay, bu şirketin kredilerini aksattığını tespit ediyor. Ama musluk akıyor. Ödemelerini düzgün yapmayan bu İzmitli şirketin 247.2 milyon TL’lik kredi limiti, Vakıfbank yönetim kurulunun 10.10.2019 tarihindeki kararıyla 450 milyon TL’ye çıkarılıyor! Bunlar hangi siyasetçilerin yakınları?" diye sordu.

"HESABININ SORULMAYACAĞINI KİMSE ZANNETMESİN"

Milli Gazete'de yeralan habere göre, Karabat, "Gençlere KYK borcu ve faizi için icra başlatan devlet, Vakıfbank üzerinden milyarlarca liralık krediyi karşılıksız bir şekilde yandaşlarına dağıtıyor. Hesabının sorulmayacağını kimse zannetmesin!" dedi.