CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, yeni vergi düzenlemelerini içeren teklif ile 70 milyar liralık borçlanma yetkisi alındığını belirtti.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarın yeni vergi düzenlemelerini içeren Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanun Teklifi görüşülmeye başlanacak. 

“BORÇLANMA YETKİSİNİ 70 MİLYAR LİRA DAHA ARTIRIYOR”

Teklifte karşı çıktıkları düzenlemelere işaret eden CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 70 milyar liralık borçlanma yetkisi alındığını belirterek şöyle dedi:

“Teklifin içinde karşı çıkacağımız düzenlemeler var. Borçlanma yetkisini 70 milyar lira daha artırıyor bu iki aylık dönem için. 70 milyar koymuş. Yani 90 milyar olduğuna göre borç 160 milyar TL olacak bu sene. Yeni bütçe başlamadan kendileri koymuş oldukları hedefin çok çok ötesinde borçlanmış oluyor. 70 milyar liralık borçlanma yetkisi alıyor. Geriye doğru çoktan borçlanmışlar aslında şimdi yasal eksikliği tamamlıyorlar. Bunu eleştireceğiz. Hedef koyuyorlar, 139 milyar TL borçlanacağız diyorlar 2020 bütçesinde.

“MERKEZ BANKASINI PARA BASMAYA ZORLAYACAKLAR”

Bir düzenleme daha şu anda teklifte yok ama koyacaklarına dair duyumlar aldık. Merkez Bankası’nın başka bir kalemini kar gibi değerlendirip onu da Hazine’ye alınmaya sağlayacak bir düzenleme getirecekler diye bir şey var. Biz geçen sene Merkez Bankası’ndan aldıkları paraları hep para basma olarak yorumladık. Para basmayı deneyecekler, Merkez Bankasını para basmaya zorlayacaklar, ismi başka olacak. Para basma demeyelim buna da Merkez Bankası’nın kalemlerinden birini Hazineye aktarma yetkisi, Merkez Bankasından bir miktar para Hazineye aktarılacak. Dolayısıyla 139 milyar borçla kapatmaları hayal. Şimdi yeniden 70 milyar liralık borçlanma yetkisi istiyorlar. 90’ın üzerine 70 milyar lira daha istiyorlar. Bu demektir ki 2019 yılını 160 milyar TL borçla kapatacaklar.”