Prof. Dr. Mete Gündoğan, koronavirüsü bir fırsata çevirerek faiz ödemelerini kaldırması için hükûmete seslendi. Gündoğan'a göre böylece ciddi bir miktarda para halka ve şirketlere dağıtılabilir.

Gündoğan, youtube kanalı üzerinden yaptığı konuşmalarında koronavirüs sebebiyle dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendiriyor. Konuşmalarında bu krizi fırsat bilerek küresel sistemden kurtulunması gerektiğini ısrarla vurgulayan Gündoğan, bu kez de hükûmete 250 milyar TL'lik bir kaynak tavsiyesinde bulundu.

Gündoğan, böyle zor bir süreçte halkın büyük kısmı ekonomik açıdan sıkıntıdayken faiz gelirleriyle gününü gün edenlere müsamaha gösterilmemesi gerektiğini söyledi.

Gündoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

İnsanları evlere kapatıyoruz ama faturalar ne olacak? Devlet vatandaşın karşısına çıkıp bütün şirketlere ben garanti veriyorum, bütün zararınızı karşışalıyorum. Erteliyorum değil. Böylece stand by çalışmaya devam edecek şirketler ve sıfırlanma durumu söz konusu olmayacak. Ben bu yıl vergi almayacağım diyebilir. Faizi kaldıracak. İşşiz olanlara belli bir miktar verecek. Mal ve hizmet üretimi durmamış olur böylece.

250 milyar TL'lik faiz ödeniyor!

Bu parayı nereden bulacak? Faiz ödemelerinden. Devlet bugün faizleri kaldırdım dese piyasada 250 milyar TLlik bir karşılığı var. Bu parayı da halka dediğimiz şekilde aktaracak. Bunlar yapılabilir şeyler. Para kredi sistemini kendi eline almalı.

250 milyar TL her sene iç borç ödemelerinin faizi olarak ödeniyor. Böyle bir zamanda bunu ödemiyorum deyip bu parayı halka aktarmalıyız. Merkez bankası piyasaya 150 milyar TL para vermiş, bankalar bu parayı kat be kat artırarak piyasaya 2.5 trilyon lira kredi vermiş. Sistem önceden buna göre kurgulanmış olduğu için müdahale edilemiyordu. Şimdi ise bir fırsat doğdu. Koronavirüs pandemisi vesilesiyle bu faizlerin ödemesini kaldıralım.

Faizciler yattığı yerden kazanıyor, halk perişan!

Bu para rantiyecilerin cebine gidiyor. Paradan para kazananların cebine gidiyor. Tüm sektörler durmuş durumda. Bunlar fedakarlık yaparken parası olan adam bankada yatmış aşağı, ben tahvil aldım iç borçlanma senedi aldım, faizimi alırım, ona buna bakmam diyor. Dedirtmeyeceksiniz. Burada pandemi var, herkesin hayatı söz konusu. Bu kararı almanıza mani olacak içeride dışarıda kimse yok. Bu günü böyle bir hayırlı işe vesile olmaya çevirmeliyiz.